Kina odbila novu istragu o podrijetlu virusa: "On, u nekim aspektima, zanemaruje zdrav razum i protivi se znanosti"

Kinezi odbacuju teoriju da je koronavirus koji uzrokuje COVID-19 pobjegao iz laboratorija te upiru prstom u šišmiše.

Hina | 22.07.2021. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je u četvrtak odbila plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za drugu fazu istrage o podrijetlu koronavirusa, koja uključuje hipotezu da možda potječe iz kineskog laboratorija, rekao je najviši zdravstveni dužnosnik.

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržišta u gradu Wuhanu te pozvao vlasti na transparentnost.

Nećemo prihvatiti takav plan traženja podrijetla jer on, u nekim aspektima, zanemaruje zdrav razum i protivi se znanosti, rekao je novinarima Zeng Yixin, zamjenik ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).

Zeng je rekao da je bio zatečen kad je prvi put pročitao plan WHO-a jer se u njemu navodi hipoteza da je kinesko kršenje laboratorijskih protokola uzrokovalo istjecanje virusa tijekom istraživanja.

Šef WHO-a rekao je ranije u srpnju da su istrage o podrijetlu pandemije COVID-19 u Kini otežane zbog nedostatka podataka prvih dana širenja u toj zemlji.

Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa COVID-19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja, rekao je Zeng.

Kina se usprotivila politiziranju studije, rekao je.

Vjerujemo da je curenje iz laboratorija iznimno malo vjerojatno i da nije potrebno ulagati više energije i napora u tom pogledu, rekao je Liang Wannian, vođa kineskog tima iz zajedničke stručne skupine WHO-a.

Trebalo bi provesti više studija na životinjama, posebno u zemljama s populacijom šišmiša, rekao je.

Međutim, Liang je rekao da se hipoteza o curenju iz laboratorija ne može u potpunosti zanemariti, ali je sugerirao da bi druge zemlje mogle istražiti mogućnost da je to procurilo iz njihovih laboratorija.

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.

Na pitanje o toj odluci Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutačno dijele samo interno zbog zabrinutosti za kibernetički napad.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti