Varijanta koronavirusa omikron, koja se brzo širi i mutira, postala je dominantna varijanta u svijetu otkako je prvi put otkrivena na jugu Afrike prije 10 tjedana.

Svjetska zdravstvena organizacija u tjednom epidemiološkom biltenu objašnjava da ta varijanta, koja predstavlja 93 posto svih uzoraka koronavirusa prikupljenih tijekom protekloga mjeseca, ima nekoliko podvarijanti: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3.

Podvarijante BA.1 i BA.1.1, prve identificirane verzije, danas čine više od 96 posto sekvenci omikrona unesenih u svjetsku bazu podataka GISAID.

No, primijećeno je i očito povećanje broja slučajeva podvarijante BA.2, koja nosi više različitih mutacija od originalne verzije, posebno na spike proteinu na površini virusa nužnom za prodor u ljudske stanice.

Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unijelo 57 zemalja, naglašava WHO, dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovice sekvenci omikrona.

WHO je priopćio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se provedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbjegavanja proteina imunološkog sustava i njegove virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnoga omikrona.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Stigla i u Hrvatsku: Dansko istraživanje upozorava na ključnu značajku podvarijante BA.2 zbog koje nitko nije siguran
Slika nije dostupna Velika promjena: U ovoj zemlji pozitivni bez simptoma više ne moraju u izolaciju

Maria Van Kerkhove, jedna od glavnih stručnjakinja WHO-a za COVID-19, izjavila je u utorak novinarima da još ima malo informacija o podvarijantama, ali da neki početni podaci pokazuju da BA.2 ima blago povećanu stopu rasta u odnosu na BA.1.

Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti koronavirusa, a Van Kerkhove je izjavila da do sada ništa nije pokazalo ni da bi podvarijanta BA.2 bila opasnija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju