Važan korak prema normalnom životu: U ovoj zemlji pozitivni na COVID-19 više ne moraju u izolaciju ako nemaju simptome

Uz to što osobe koje nemaju simptome više neće morati u izolaciju, skraćen je i period izolacije za one koji imaju simptome i pozitivni su na COVID-19.

Martina Čizmić | 01.02.2022. / 12:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osobe koje na testu budu pozitivne na COVID-19, ali nemaju nikakvih simptoma, mogu nastaviti s normalnim životom i više ne moraju u izolaciju, odlučila je vlada Južnoafričke Republike.

Kako su pojasnili u objavi, odluka je donesena nakon što je zabilježen dramatičan pad u broju novozaraženih koronavirusom. Podsjetimo, Južnoafrička Republika jedna je od prvih zemalja u svijetu u kojoj se pojavila omikron-varijanta koronavirusa i koja je zabilježila izuzetno visoke brojeve novozaraženih krajem prošle i u prvi tjednima ove godine.

Slika nije dostupna Afričke zdravstvene vlasti pronašle novu varijantu koronavirusa s čak 40 mutacija

Slika nije dostupna Južnoafrički stručnjak umiruje: Postojeća cjepiva protiv COVID-19, vjerojatno su učinkovita i protiv nove varijante

Uz to što osobe koje nemaju simptome više neće morati u izolaciju, skraćen je i period izolacije za one koji imaju simptome i pozitivni su na COVID-19. Tako oni više neće biti u izolaciji 10, već samo sedam dana. Također, ni njihovi kontakti više neće morati u obaveznu izolaciju, osim ako razviju simptome bolesti.

 

 

Odluka vlade Južnoafričke Republike mogla bi biti prvi korak ka povratku u koliko-toliko normalan život nakon posljednjeg vala pandemije.

Slika nije dostupna Dramatičan pad hospitalizacija u epicentru omikrona: "Trenutačno su brojke veoma niske"

Iako je u Južnoafričkoj Republici procijepljenost izuzetno niska i iznosi tek 27 posto, čelnici ističu kako većina stanovništva ima visoke razine antitijela u krvi, što je direktna posljedica preboljele zaraze ili kontakta s virusom. Prema podacima koje je objavio ured Južnoafričkog predsjednika, čak 60 do 80 posto stanovništva ima zaštitna antitijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti