Dobre vijesti iz Južnoafričke Republike: Imamo značajno manje hospitaliziranih s omikronom u odnosu na deltu

U bolnice se primaju i pacijenti s blažim simptomima jer ima mjesta za njihovo liječenje, a redovito se testiraju i ostali pacijenti koji su u bolnicama zbog drugih zdravstvenih problema.

Martina Čizmić | 17.12.2021. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napokon nešto pozitivnih vijesti iz Južnoafričke Republike. Naime, nakon tjedana informacija o omikron-varijanti i njezinu širenju, JAR je priopćio značajan pad u broju hospitaliziranih osoba i znakove da je četvrti val infekcije na svojem vrhuncu.

Kako prenosi Bloomberg, samo 1,7 posto identificiranih slučajeva bolesti COVID-19 primljeno je u bolnicu, što je velik pad u odnosu na 19 posto hospitaliziranih tijekom trećeg vala, kojim je dominirala delta-varijanta.

Slika nije dostupna Savršeno oružje za borbu protiv koronavirusa pronađeno u imunitetu morskih pasa, ali...

Zdravstvene vlasti priopćile su kako se čini da je omikron-varijanta blaža te da je broj zaraženih vjerojatno na vrhuncu u najnaseljenijoj provinciji, Gauteng.

U bolnice se primaju i pacijenti s blažim simptomima jer ima mjesta za njihovo liječenje, a redovito se testiraju i ostali pacijenti koji su u bolnicama zbog drugih zdravstvenih problema.

Primijetili smo manji udio ljudi koji trebaju kisik. Trenutačno su te brojke veoma niske. Prvi put imamo više pacijenata s blagim simptomima od onih s ozbiljnim simptomima u bolnici, istaknula je istraživačica u NICD-u, Waasila Jassat.

Slika nije dostupna Omikron se brže razmnožava u dišnim putevima, sporije u plućima

No, to ne znači da zaraženih nema. U trećem tjednu ovog vala pandemije JAR bilježi više od 20 tisuća zaraženih dnevno, što je gotovo pet puta više no u istom periodu trećeg vala, kad je dnevno bilježeno 4400 novozaraženih. Liječnici smatraju kako je to najbolji pokazatelj koliko se omikron-varijanta brzo širi.

Iako su oči cijelog svijeta uperene u JAR, gdje je omikron-varijanta i otkrivena, liječnici i znanstvenici upozoravaju kako druge zemlje diljem svijeta možda neće imati isto iskustvo s omikronom kao oni. Naime, prosječna dob u JAR-u je niža nego u većini zapadnih zemalja, a i procjenjuje se da je između 70 i 80 posto građana te zemlje već imalo raniju zarazu COVID-om, što znači da možda imaju određenu razinu prirodnog imuniteta.

Izvor. Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti