WHO: Prelazak koronavirusa u endemski oblik ne znači da nije opasan

Sama činjenica da će pandemija koronavirusa jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.

Hina | 18.01.2022. / 19:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Ljudi pandemiju suprotstavljaju endemiji, ali endemska malarija ubija stotine tisuća ljudi, HIV je endemski, endemsko je nasilje u našim gradovima", rekao je Michael Ryan na virtualnom panelu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

"Endemsko po sebi ne znači da je dobro, endemsko samo znači da je ovdje zauvijek", istaknuo je. Pojava omikrona koji je puno zarazniji od drugih inačica koronavirusa, ali uzrokuje puno lakše simptome kod cijepljenih, pokrenula je raspravu o prelasku pandemije, proglašene početkom 2020., u stanovit endemski oblik. Ta rasprava općenito podrazumijeva da je on puno manje opasan.

"Virusa se nećemo osloboditi ove godine", još je upozorio čelnik. "Virus možda nikad nećemo iskorijeniti. Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosustava".

"Prekinuti možemo javnozdravstvenu krizu međunarodnih razmjera (viši stupanj uzbune WHO-a)", rekao je, dodajući da treba "doći do što niže stope incidencije s maksimumom cijepljenja kako nitko ne bi morao umrijeti".

Slika nije dostupna EMA nakon velike analize ustanovila kako djeluju mRNA cjepiva na trudnice

Slika nije dostupna I AstraZeneca tvrdi: Naš booster daje pozitivne rezultate u zaštiti protiv COVID-19

Čelnik organizacije je ujedno rekao da će ubuduće tri do četiri doze možda biti uobičajene kako bi se spriječili teži oblici koronavirusa.

Osim Johnson&Johnsona, sva druga cjepiva se preporuča davati u dvjema dozama, a treća docjepna ili tzv. booster doza uvelike se preporuča otkad se omikron proširio u svijetu.

"Te doze više nećemo nazivati booster. Smatrat ćemo samo da su tri ili četiri doze nužne za stjecanje trajnog i snažnog imuniteta koji vas dugotrajno štiti od hospitalizacije i od smrti", istaknuo je.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti