WHO upozorio: Novi soj koronavirusa otkriven je u 8 europskih zemalja, a širi se i među mladima

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u tijeku.

Hina | 26.12.2020. / 06:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Novi zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je u petak navečer regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

U osam europskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01, napisao je Kluge na Twitteru.

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. prosinca, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. prosinca stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je priopćilo da je prvi slučaj zabilježen u gradu Toursu, da je oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u tijeku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti