Wikipedia slavi rođendan: Znate li što znači riječ wiki?

Wikipediju su pokrenuli Jimmy Wales i Larry Sanger koji su ljudima htjeli omogućiti besplatan pristup 'svom znanju svijeta'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2017. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Wikipedia, jedna od najpopularnijih i najposjećenijih internetskih stranica, pokrenuta je 15. siječnja 2001. godine te danas 'slavi' 16. rođendan. Neke osnovne informacije o ovoj internetskoj enciklopediji – da su je pokrenuli Jimmy Wales i Larry Sanger koji su ljudima htjeli omogućiti pristup 'svom znanju svijeta' te da je potpuno besplatna, svima su dobro poznate, no postoje i neki zanimljivi i neobični podaci o Wikipediji koje možda niste znali.

Wikipedia je pokrenuta kao dodatni projekt Nupediji, besplatnoj enciklopediji na kojoj su članke pisali/objavljivali stručnjaci i znanstvenici koji su se morali strogo držati pravila pisanja/recenzija članaka.

Milijuni članaka – na engleskom jeziku dostupno više od 5,3 milijuna članaka, a svakog mjeseca doda se oko 20 tisuća novih.

Značenje riječi 'wiki' – 'wiki' se danas odnosi na mogućnost zajedničkog uređivanja internetskih stranica, no sama riječ na havajskom jeziku znači 'brzo'. Prvi ju je 1995. godine upotrijebio programer Howard G. Cunningham na stranici WikiWikiWeb kao alternativu izrazu 'quick web' (brzi web).

Hotel Wikipedia ovo je službena pjesma Wikipedije bazirana na hitu The Eaglesa iz sedamdesetih Hotel California.

Wikipedijin odbor za čestitanje rođendana – zadatak njegovih članova je, naravno, čestitanje rođendana članovima Wikimedia projekta te su na njihovoj stranici dostupni baneri koji se mogu iskoristiti za čestitanje rođendana.

Koji će biti posljednji članak objavljen na Wikipediji? Možete pogađati koji će biti posljednji članak koji će biti objavljen na Wikipediji, za slučaj da iz nekog razloga dođe do njenog gašenja.

Popis 'izbrisanih članaka s čudnim naslovima' – kao što samo ime stranice kaže, tu se nalazi popis članaka s čudnim naslovima (poput 'Cat vomit exercise', 'Erotically shaped plants', 'Flesh eating zombies of the carpet factory' itd.) koji su izbrisani.

Deset godina među najpopularnijim internetskim stranicama – prema comScoreu, Wikipedia je 2007. godine prvi puta ušla među top 10 najpopularnijih internetskih stranica u SAD-u.

Točna kao Encyclopedia Britannica – prema istraživanju Naturea iz 2005., kada je u pitanju znanost, informacije s Wikipedije točne su skoro poput članaka Encyclopedie Britannice.

Wikipedia za konzervativce – američki konzervativci vjeruju kako su članci na Wikipediji napisani 'u duhu liberala' pa su pokrenuli vlastitu konzervativnu verziju Wikipedije – Conservapediu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti