Microsoft će isporučivati nove Windowse 8 sa integrirani antivirusni softverom, što znači da bi se kompanije Symantec i McAfee mogle naći u problemima.

Nakedsecurity piše kako je integracija antivirus softvera u Windowse s jedne strane dobra stvar, no s druge strane loša stvar.

Naime, Microsoft već nekoliko godina nudi besplatni antivirusni softver u formi Microsoft Security Essential koji se može preuzeti sa interneta, a koji nije bio ugrađen u same Windowse. No Windows 7, XP i Vista dolazili su sa Windows Defenderom, antivirusnim softverom na koji se korisnici i nisu baš mogli osloniti.

No uz nove Windowse 8, Microsoft će vrlo vjerojatno poboljšati Windows Defender i povezati ga sa Microsoft Security Essentials, pa će tako korisnici novih Windowsa odmah imati zaštitu od virusa i ostalih zlonamjernih programa kao i firewall i roditeljski nadzor.

Dakle to bi bile dobre vijesti, no to se ipak neće svidjeti kompanijama koje žive od sigurnosnih zaštita na Windowsima, pa se tako postavlja pitanje hoće li korisnici plaćati za dodatni antivirusni softver koji će ionako dolaziti sa Windowsima.

S druge strane, Microsoft bi se ponovo mogao biti pod pristiskom vlasti radi monopola kao što je to bio slučaj sa Internet Explorerom gdje je kompanija prisilno morala korisnicima ponuditi izbor preglednika.

Nakedsecurity ističe još jednu zabrinutost koja se odnosi na korisnike, a to je da će svi ljudi koji koriste Windowse imati isti program za zaštitu, što nikako nije dobra stvar za sigurnost njih samih. Na kraju krajeva ipak bi bilo dobro ljudima dati neki odabir od antivirusnih alata koji ne potječu od samog Microsofta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju