Women Techmakers Croatia pita: Kako stati u obranu neutralnog i slobodnog interneta?

Rješenje se mora potražiti ne samo na tehnološkoj već i ekonomskoj razini jer novonastalo stanje izaziva i poremećaje na digitalnom tržištu rada.

Martina Čizmić | 30.01.2018. / 13:39

Panel o neutralnosti interneta (Foto: WTC) (Foto: WTC)

Kad je u SAD-u donesena odluka o ukidanju neutralnosti interneta, korisnici diljem svijeta zapitali su se je li to prvi korak za cenzuri i ograničavanju pristupa "mreži svih mreža"? Iako nas u Europskoj uniji uvjeravaju kako se za nas ništa neće promijeniti, činjenica je da bi uskoro pristup američkim internetskim stranicama mogao postati, u najmanju ruku, otežan.

Zato je vrijeme da si postavimo pitanje – kako stati u obranu neutralnog i slobodnog interneta?

Upravo na to pitanje pokušati će odgovoriti panel "Net Neutrality" koji se u organizaciji Women Techmakers Croatia održava ovog četvrtka (1. veljače), s početkom u 18 sati, u prostorijama HUB 385 u Zagrebu. Glavna gošća bit će Leina Meštrović, dugogodišnja aktivistica za slobodu interneta i digitalna prava. Leinino profesionalno iskustvo, između ostaloga, uključuje i rad u Europskoj komisiji te je pitanje vođenja EU tehnoloških politika u središnju njezina  zanimanja. Upravo zato probat će dati odgovore na neka od gorućih pitanja, poput onog što nam donosi sve veća najavljena internetska cenzura, gdje se i kako informirati o njoj, mogućim načinima zaštite, ali i o tome kako će se cenzura odražavati na naš svakodnevni život.

Naime, svjedočimo sve žustrijim napadima na digitalne slobode. Usprkos ovim nepovoljnim svjetskim i europskim IT trendovima, aktivisti za slobodni internet složni su u jednom – rješenje se mora potražiti ne samo na tehnološkoj, već i ekonomskoj jer novonastalo stanje izaziva i poremećaje na digitalnom tržištu rada. U kontekstu ovih okolnosti, na panelu će se posebna pažnja posvetiti i poziciji žena koje danas no ikad više pokušavaju ostvariti i zadržati potrebnu work-life ravnotežu.

Ovo je drugi u nizu panela iz programa WTM Croatia čiji je cilj osnažiti ulogu žena u IT i STEM djelatnostima, omogućavajući im vidljivost te pružajući im podršku pri zapošljavanju.

Ulaz na panel je besplatan, a potrebno je samo prijaviti se preko platforme Meetup.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti