Xiaomi lansirao mobitele iz serije 13 proizvedene u suradnji s Leicom

Suradnja s Leicom rezultirala je uređajima koji u prvi plan stavljaju kameru, a tek onda telefon.

Martina Čizmić | 27.02.2023. / 09:14

Xiaomi 13 i 13 Pro (Foto: Xiaomi)

 Xiaomi je uoči Mobile World Congressa u Barceloni predstavio svoju novu liniju pametnih telefona - Xiaomi 13. Ova je serija rezultat strateške suradnje između Xiaomija i Leice, a kako su istaknuli na predstavljanju, suradnja je ostvarena kroz uspješno stvaranje revolucionarnog iskustva fotografiranja na pametnim telefonima. 

Mobiteli Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro tako dolaze s Leica optičkim lećama kao i mnoštvom drugih hardverskih i softverskih mogućnosti poput čipa Snapdragonom 8 Gen2 koji je optimiziran na Xiaomijevom internom Surge sustavu. 
 
Uistinu sam impresioniran serijom Xiaomi 13. Ovo je baš istinski vidljiva promjena koja čini razliku, rekao je Steve McCurry, svjetski poznati fotograf, Leica ambasador te prvi dobitnik nagrade Leica Hall of Fame.
 
Xiaomi je osim 13 i 13 Pro modela predstavio i 13 Lite model namijenjen mlađim generacijama. Lite model brži je i moćniji nego ikad, a najveći iskorak napravljen je po pitanju selfie kamere i dizajna.
 
 Xiaomi 13 Pro na tržište dolazi s integriranom Leica Vario-Summicron (1:19-2.2/14-75 ASPH) kamerom koja pokriva žarišne duljine od 14 mm do 75 mm, a sastoji se od 23 mm glavne kamere s ultra velikim 1-inčnim IMX989 senzorom, 75 mm plutajuće telefoto kamere te 14 mm širokokutne kamere. 
 
Senzor IMX989 ujedno je i najveći senzor ikada ugrađen u neki pametni telefon. Kako je istaknuto na predstavljanju, senzor ima visoki dinamički raspon, vrhunske mogućnosti hvatanja svjetla i brzi odziv senzora koji osigurava dinamične fotografije s jasnim kontrastom i definiranim teksturama.
 
Tehnologija fokusiranja na razini DSLR-a pomoću telefoto objektiva od 75 mm, koristi plutajuću leću za postizanje žarišnog raspona od 10 cm do beskonačnosti što je idealno za kadriranje portreta i krupnih kadrova.
 
Xiaomi 13 Pro (Foto: Xiaomi)
 
Osim toga, Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nude širok raspon opcija podešavanja kamere kao što je softverska značajka master-lens koja pruža dubinsku oštrinu.
 
Korisnici mogu odabrati dva različita fotografska stila – Leica Authentic Look i Leica Vibrant Look koji se razlikuju u obradi fotografije i njezinoj estetici, ali i odabrati neke od poznatih Leica filtera. 
 
Tu su još sustav Imaging Engine i Xiaomi ProFocus koji dodatno olakšavaju stvaranje profesionalnih fotografija. Za one koji žele sami upravljati postavkama kamere, Xiaomi 13 i 13 Pro omogućuju ručno podešavanje parametara u promodu te 10-bitnu RAW DNG tehnologiju i profile koje je izradio Adobe. 
 
Oba uređaja tako omogućuju korisnicima opciju snimanja videozapisa "Create in Dolby Vision" sa živim bojama, oštrim omjerima kontrasta i bogatim detaljima. Tu je, naravno, i opcija snimanja u 4K rezoluciji te opcija snimanja noćnih videozapisa, a valja spomenuti i opciju HyperOIS za stabilizaciju.
 
Pokreće ih Snapdragon 8 Gen2 s poboljšanim performansama GPU-a i energetskom učinkovitošću. Tu je još i podrška za Wi-Fi 7 putem Qualcomm FastConnectTM 7800 Mobile Connectivity sistema te High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link tehnologija, koja na Xiaomiju 13 Pro omogućuje višestruke i simultane veze od 5 GHz i 6 GHz te je sposobna ostvariti ultra visoke brzine do 5,8 Gbps uz smanjenu latenciju. 
 
Oba mobitela opremljena su Surge sustavom za upravljanje baterijom, a koji koristeći Xiaomijev čip, tvrde u Xiaomiju, jamči dulji vijek trajanja baterije i njezinu optimiziranu potrošnju. Kapacitet baterije Xiaomi 13 mobitela iznosi 4500 mAh tako da će bez problema izdržati korištenje tijekom cijelog dana. Za njegovu bateriju dostupno je brzo punjenje od 67 W i bežično turbo punjenje od 50 W. 
 
Xiaomi 13 Pro može se pohvaliti još većim kapacitetom baterije od 4820 mAh s HyperCharge tehnologijom od čak 120 W, a koja se do 100% puni za svega 19 minuta. 
 
Xiaomi 13 dolazi s integriranim zaslonom ravnih rubova i 2.5D zakrivljenim stražnjim dijelom. Opremljen 6.36” FHD+AMOLED zaslonom, Xiaomi 13 osigurava prikaz sadržaja u vrhunskoj točnosti boja i svjetlini dok E6 AMOLED komponenta jamči nižu potrošnju baterije.
 
Xiaomi 13 Pro, s druge strane, ima 3D zakrivljeno keramičko tijelo i WQHD+AMOLED zaslon veličine 6,73 inča sa svjetlinom od 1200 nita i ukupnom svjetlinom od 1900 nita te TrueColor S tehnologijom za prikaz boja.
 
Iz Xiaomija su najavili kako će Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nuditi korisnicima tri generacije ažuriranja Android sustava i pet godina ažuriranja sigurnosnih zakrpa. Korisnici ova dva uređaja također imaju pravo na šest mjeseci besplatnog probnog razdoblja za Google One pohranu u oblaku do 2 TB i pristup YouTube Premiumu. Tu je i Androidova tehnologija digitalnog automobilskog ključa, što će korisnicima omogućiti dijeljenje digitalnih automobilskih ključeva s voljenim osobama kako bi otključali, zaključali i pokrenuli svoje automobile.
 
Xiaomi 13 Lite: Dvostruka selfie kamera za entuzijaste s društvenih medija
 
Treći mobitel iz nove serije, Xiaomi 13 Lite, prilagođen je mladim korisnicima pametnih telefona koji iskazuju strast prema fotografiranju, snimanju, gledanju filmova i društvenim mrežama. Opremljen je dvostrukom prednjom kamerom, od 32 i od 8 megapiksela. Dok kamera od 32 MP snima jasne slike, druga prednja kamera od 8 MP pomaže u pružanju dodatnih informacija o dubini za dobivanje prirodnog bokeh efekta na autoportretima. Xiaomi 13 Lite nudi opciju dinamičkog kadriranja koja pametno detektira broj ljudi u kadru i automatski prilagođava vidno polje. Tu je i opcija minimiziranja izobličenja selfie fotografija kao i selfi zumiranje te “džepno ogledalo”. 
 
Xiaomi 13 Lite opremljen je Snapdragon 7 Gen1 platformom i AMOLED zaslonom od 120 Hz. Podržava opciju brzog punjenja od 67 W s baterijom od 4500 mAh.
 
Modeli iz Xiaomi 13 serije bit će u prodaji od 8. ožujka i to po cijeni od 1299 eura za Xiaomi 13 Pro (12GB+256GB), 999 eura za Xiaomi 13 (8GB+256GB) te 519 eura za Xiaomi 13 Lite (8GB+256GB).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti