Xiaomi predstavio novu seriju pametnih telefona sljedeće generacije

Xiaomi je uz nove pametne telefone predstavio i novi tablet.

Martina Čizmić | 26.02.2024. / 12:18

Xiaomi 14 Ultra (Foto: Xiaomi)

Xiaomi je uoči početka MWC sajma u Barceloni predstavio svoju novu seriju pametnih telefona Xiaomi 14. Također su predstavili Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro i Xiaomi Watch 2, koji će uskoro biti dostupni korisnicima. Iskoristili su priliku i da predstave novu startegiju tvrtke koja povezuje korisnike, njihov dom i njihove automobile. Naime, osim pametnih telefona, Xiaomi će na MWC sajmu, koji se održava od 26. do 29. veljače u Barceloni, predstaviti i svoj novi električni automobil te druge pametne proizvode. 

No prije samog sajma fokus je bio stavljen na pametne telefone.

Serija Xiaomi 14 sastoji se od dva telefona - 14 i 14 Ultra. Xiaomi 14 Ultra konstruiran je oko strukture Xiaomi Guardian, koja se sastoji od aluminijskog okvira (izrađen je od jednog aluminijskog bloka), Xiaomi nanotehnologije veganske kože i zaštitnog stakla Xiaomi Shield Glass.

Xiaomi 14 Ultra (Foto: Xiaomi)

Xiaomi 14 Ultra ima zaslon All Around Liquid Display i prilagođeni C8 WQHD+ 6,73" AMOLED zaslon, s rezolucijom WQHD+ (3200 x 1440), gustoćom piksela od 522 ppi i promjenjivom brzinom osvježavanja od 1–120 Hz.

Dolazi s četiri kamere sa žarišnim duljinama u rasponu od 12 mm do 120 mm. Glavna kamera opremljena je ƒ/1,63–ƒ/4,0 promjenjivim varijabilnim otvorom promjera optičke leće i ultravelikim 1-inčnim senzorom slike LYT-900 s dinamičkim rasponom do 14 EV. Sustav od četiri kamere čine još i Leica 75 mm plutajuća telefotokamera, Leica 120 mm periskopska kamera i Leica 12 mm ultraširoka kamera. Sve četiri kamere imaju podršku za snimanje 8 K 30 fps.

Kako ističu iz Xiaomija, Leica optika i senzor od 50 MP, snima u 8 K videozapisima, olakšavajući profesionalna postprodukcijska uređivanja. Njegova glavna kamera podržava snimanje pri 4 K 120 fps i prilagodljiva je 5x usporenim efektima. Dodatno, u 4 K razlučivosti, nudi zumiranje punog raspona pri 60 fps. Uređaj također podržava Dolby Vision snimanje pri 4 K 60 fps i ima stabilizaciju za glatko snimanje videa. Dodatni mikrofon dodan je kako bi formirao niz od 4-Mic mikrofona, omogućujući i snimanje okružujućeg zvuka i snimanje usmjerenog zvuka.

Novi filmski način rada uvodi prakse kinematografske industrije kao što je omjer slike 2,39 : 1 i pravilo okidača od 180°, isporučujući videozapise s kinematografskim izgledom i zamagljenjem pokreta. Novi MasterCinema kodira HDR videozapise u 10-bitnom Rec.2020 za snimanje bogatijih detalja, svijetlih dijelova i sjena, nadmašujući prethodni 8-bitni BT.709 standard, posebno na HDR zaslonima. Redateljski način rada nudi sučelje profesionalne razine s naprednim kontrolama parametara i zapisom u formatu dnevnika za fleksibilnu post-produkciju. 

Uz Xiaomi 14 Ultra predstavljen je i komplet za fotografiranje - Xiaomi 14 Ultra Photography Kit dizajniran je za entuzijaste fotografije i videozapisa, nudeći proširene značajke u namjenskom držaču i kućištu. Uključuje dvostupanjski okidač, ručicu za brzo zumiranje, prilagodljivu tipku za video snimanje i dodatni prilagođeni brojčanik. Također funkcionira kao vanjska baterija za punjenje, pružajući vijek trajanja baterije od 1500 mAh. Ovaj dodatak je dostupan za posebnu kupnju.

Xiaomi 14 - mali, ali pali

Xiaomi 14 (Foto: Xiaomi)

Ultrin manji brat, Xiaomi 14 manji je i zaobljeniji od Ultre. Minimalistička estetika postignuta je premještanjem zvučnika na zaslon i infracrvenog priključka u dekoraciju kamere, nudeći čist izgled na gornjem i bočnim okvirima. Dizajn ultra-tankog okvira koristi naprednu FIAA tehnologiju za integriranje sklopova panela unutar zaslona, što rezultira tankim donjim okvirom od 1,71 mm za impresivno iskustvo gledanja.

Xiaomi 14 ima sveobuhvatnu konfiguraciju s tri kamere, pružajući dobro zaokruženo fotografsko iskustvo, pokrivajući široki žarišni raspon od 14 mm do 75 mm. Xiaomi 14 je projektiran s optičkim lećama Leica Summilux s nadograđenim otvorom promjera optičke leće ƒ/1,6 na glavnoj kameri, u kombinaciji sa senzorom slike Light Fusion 900 i može se pohvaliti dinamičkim rasponom do 13,5 EV. Razlučivost Leica 14 mm ultra-široke kamere nadograđena je na 50 MP, a također nudi vrlo hvaljeni Leica 75 mm plutajući telefotoobjektiv, s minimalnom udaljenošću fokusa od samo 10 cm.

Što se tiče zaslona, Xiaomi 14 ima 6,36" CrystalRes AMOLED 1,5 K (2670 x 1200) zaslon. Gustoća piksela na zaslonu je poboljšana na 460 ppi.

Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra pokreće mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 3, opremljena je Qualcomm FastConnect 7800, koji donosi Wi-Fi 7 s kapacitetom od 320 MHz. Xiaomi 14 Ultra ide korak iznad s High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link, osiguravajući najširi kanal i najnižu dostupnu latenciju.

Uz Xiaomi IceLoop sustav hlađenja, a kod Xiaomi 14 Ultra novi Xiaomi Dual-Channel IceLoop, uređaji bi trebali ostati hladni i pri najvećem opterećenju. 

Što se tiče baterije i punjenja, Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra opremljeni su Xiaomi Surge sustavom za upravljanje baterijom. Xiaomi 14 napaja baterija od 4610 mAh koju podržava 90 W HyperCharge i 50 W bežični HyperCharge. Xiaomi 14 Ultra napaja veća baterija od 5000 mAh s 90 W HyperCharge uz najnoviju bežičnu HyperCharge tehnologiju od 80 W.

Novosti u Xiaomi HyperOS-u

Xiaomijev operativni sustav HyperOS, dizajniran je za pametni ekosustav »Human X Car X Home«, fokusirajući se na četiri glavna cilja: Sveobuhvatno refaktoriranje, inteligentna povezanost između uređaja, proaktivna inteligencija i sigurnost od kraja do kraja.

Nova integracija s Google Photos omogućit će korisnicima sigurno sigurnosno kopiranje svojih fotografija i videa na Google Photos unutar galerije Xiaomi Gallery. Korisnici će također moći pregledavati, uređivati i dijeliti sadržaj sigurnosno kopiran u Google Photos izravno iz svoje galerije Xiaomi Gallery. Ova će funkcija biti dostupna na Xiaomi uređajima širom svijeta u proljeće 2024.

I Xiaomi je uveo umjetnu inteligenciju u svoje pametne telefone. Tako su veliki AI modeli integrirani u različite sistemske aplikacije, pružajući modernije i inteligentnije značajke. AI Subtitles omogućuju transkripciju izgovorenog sadržaja u stvarnom vremenu tijekom video konferencija. AI Album Search koristi obradu prirodnog jezika, dopuštajući korisnicima da lociraju određene slike unutar svojih kolekcija fotografija opisujući ono što traže. AI Portraits koristi napredne algoritme za stvaranje novih kompozicija portreta izvedenih iz već postojećih slika. Dodatno, AI Expansion olakšava realna proširenja postojećeg slikovnog sadržaja, pružajući nove kreativne mogućnosti.

Proaktivna inteligencija se postiže putem Xiaomi HyperMind, omogućujući uređajima da proaktivno razumiju potrebe korisnika i djeluju u skladu s tim. Xiaomi HyperMind koristi četiri perceptivne mogućnosti uređaja - okruženje, viziju, zvuk i ponašanje, kako bi saznao korisničke preferencije i automatski prilagodio uređaje njihovim potrebama. Na primjer, ako korisnik obično pali svjetlo u dnevnoj sobi nakon otključavanja svoje pametne brave, Xiaomi HyperMind će automatski osvijetliti sobu nakon što nauči ovaj obrazac, nakon dobivanja pristanka korisnika.

Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra će uključivati 4 generacije nadogradnji Android OS, kao i 5 godina sigurnosnih zakrpa. Korisnici dvaju uređaja imaju pravo na 100 GB pohrane u oblaku Google One za 6 mjeseci probe i 3 mjeseca YouTube Premium s pristupom YouTube i aplikaciji YouTube Music bez oglasa.

Tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 s velikim zaslonom

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 ima, baš kao što mu ime kaže, 12,4-inčni 144 Hz 3 K zaslon s rezolucijom od 3048 x 2032. Opremljen robusnom baterijom od 10000 mAh, dopunjenom ultra-brzim HyperCharge od 120 W, korisnici mogu uživati u kraćim vremenima punjenja uz produljeno trajanje baterije.

Projektiran sa snažnom 4 nm Snapdragon 8 Gen 2 mobilnom platformom i Xiaomi HyperOS, Xiaomi Pad 6S Pro dolazi s tri nove funkcije uključujući Home screen+, suradnju između uređaja i Xiaomi Smart Hub, podižući međupovezanost na novu razinu. Home Screen+ omogućuje korisnicima interakciju sa svojim pametnim telefonima izravno sa sučelja tableta - odgovaranje na poruke ili pozive - bez izravne interakcije sa svojim pametnim telefonima. Funkcija fotografije aplikacije Notes za više uređaja koristi mogućnosti kamere pametnog telefona, omogućujući vam da snimite i ugradite slike izravno u sadržaj bilješke na tabletu, olakšavajući stvaranje vizualno uvjerljivih dokumenata bez napora. Novi centar za kontrolu uređaja - Xiaomi Smart Hub - povezuje do sedam uređaja istovremeno uključujući razne Xiaomi AIoT proizvode. S funkcijom Tap to Share s omogućenim NFC, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 pojednostavljuje dijeljenje datoteka brzim dodirom. Redateljski način rada u aplikaciji Kamera pretvara tablet u profesionalni alat za snimanje povezan s vašim pametnim telefonom.

Cijena i dostupnost 

Xiaomi 14 dolazi s varijantom pohrane 12 + 512 GB po cijeni od 1.099 eura, dok će Ultra biti dostupna krajem ožujka, s varijantom pohrane 16 + 512 GB po cijeni od 1.499 eura.

S druge strane, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 dolazi od sredine travnja s varijantom pohrane 8 + 256 GB po cijeni od 699 eura.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti