Xiaomi predstavio svoj Mi 9, 5G mobitele, ali ne i fleksibilni telefon koji su svi čekali

Iako se nagađalo kako će Xiaomi u Barceloni predstaviti svoj fleksibilni telefon, to se ipak nije dogodilo.

Martina Čizmić | 24.02.2019. / 14:16

Xiaomi Mi 9 (Foto: Xiaomi)

Uoči početka Mobile World Congressa koji se sljedećeg tjedna odvija u Barceloni, kineski Xiaomi predstavio je svoj novi adut u borbi za titulu "vodećeg proizvođača pametnih telefona"

Iako se nagađalo kako će Xiaomi u Barceloni predstaviti svoj fleksibilni telefon, to se ipak nije dogodilo.

Sva je pozornost bila usmjerena na Xiaomi Mi 9, uređaj koji će se u Europi prodavati po cijeni od 449 eura (oko 3400 kuna). Iako je sam uređaj svjetsku premijeru doživio u Kini prije nekoliko dana, u Barceloni su predstavljene globalna i 5G verzija koja će se prodavati o 599 eura (4500 kuna).

Xiaomi Mi 9 (Foto: Xiaomi)

Xiaomi Mi 9 opremljen je novim osmojezgrenim Qualcommovim Snapdragon 855 procesorom za kojeg tvrde da daje 45 posto bolje performanse od prethodne verzije. Ima 6 GB radne memorije i do 128 GB prostora za pohranu. Treba spomenuti i kako Explorer Edition dolazi s čak 12 GB RAM-a, no nije poznato hoće li ta verzija biti dostupna i u Hrvatskoj.

Na prednjoj strani uređaja nalazi se 6,39 inčni Samsung AMOLED Full Screen ekran s rezolucijom od 2340x1080 piksela i presvučen Corning Gorilla Glass 6 te zaštitnim slojem koji bi trebao spriječiti vidljive masne otiske prstiju.

U gornjem dijelu ekrana smjestila se kamera s 20-megapiksela koja ima cijeli niz postavki za još bolje i privlačnije selfije.

Na stražnjoj strani uređaja nalaze se tri kamere među kojima je 48-megapikselna kamera te kamera od 16-megapiksela s ultra širokim kutem i ona od 12-megapiksela s telefoto lećom. Naravno, kamerama u radu uvelike pomaže umjetna inteligencija.

Mi 9 dolazi i s baterijom od 3300 mAh, kako su istaknuli na prestavljanju, podržava bežično punjenje koje je čak brže od žičanog na Mi8.

Bit će dostupan u tri boje - crnoj, plavoj i ljubičastoj, dok će 5G verzija imati i "prozirnu" stražnju stranicu koja bi trebala prikazivati unutarnje komponente.

Iz Xiaomija ističu kako je glavna prednost njihovog 5G uređaja što će u kombinaciji Snapdragon 855 čipa i umjetne inteligencije omogućiti bolje iskustvo igranja.

Xiaomi Mi Mix3 (Foto: Xiaomi)

Također predstavili su i Mi 9 SE s Qualcomm Snapdragon 712 ipom. Nešto je manji od Mi 9 (ima 5,97-inčni AMOLED ekran s utorom u obliku kapi vode), ali mu može parirati u svemu ostalome. Također je opremljen sa 6 GB radne memorije te 64 ili 128 GB prostora za pohranu.

Na stražnjoj strani nalaze se tri kamere - glavna od 48 megapiksela, s telefoto lećom od 8 megapiksela i 13 megapiksela sa super širokom lećom. Prednja kamera, kao i kod Mi 9, ima 20 megapiksela.

Osim Mi9, predstavljen je i Mi Mix 3 5G. Originalni Xiaomi Mi Mix 3 predstavljen je krajem prošle godine s karakterističnim kliznim dizajnom koji skriva prednju kameru te tako daje dojam gotovo besprijekornog ekrana.

Svi danas predstavljeni Xiaomijevi uređaji dolaze s najnovijim MIUI 10 korisničkim sučeljem, a u Europi bi trebali biti dostupni početkom ožujka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti