YouTube kreće u borbu protiv teorija zavjere, lažnih čudotvornih lijekova i "ravne Zemlje"

Oni koji ih žele pogledati to će i dalje moći, ali samo ako ih aktivno traže ili ako su pretplaćeni na neki kanal na kojem je takav video objavljen.

Martina Čizmić | 11.02.2019. / 16:17

YouTube (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

YouTube se u nekoliko navrata našao u medijima zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaj korisnicima.

Tako su djeca mogla vidjeti različite, za njih neprimjerene, snimke, a znalo se i u nizu znanstvenih videa pronaći i neke koji baš i nisu znanstveno točni ni utemeljeni.

Upravo zato iz YouTubea su najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja. Nedavno su najavili borbu protiv viralnih izazova i neprimjerenih "prankova", a sad će posebnu pozornost posvetiti videima koji balansiraju na granici povrede Pravila korištenja. Tako će smanjiti broj preporuka za videa čiji bi sadržaj mogao gledateljima pružiti štetne informacije poput videa koji promoviraju čudotvorne lijekove, tvrde da je Zemlja ravna ili promoviraju druge teorije zavjere.

Iako će se ove promjene odraziti na manje od jedan posto sadržaja na YouTubeu, vjerujemo da će ograničavanje preporuka za ovakav tip videa značiti bolje iskustvo za korisnike YouTubea, stoji u službenoj objavi u kojoj pojašnjavaju kako će se promjene odnositi samo na status videa u preporukama, ne i na njegovo objavljivanje na YouTubeu.

Tako će oni koji ih žele pogledati to i dalje moći, ali samo ako ih aktivno traže ili ako su pretplaćeni na neki kanal na kojem je takav video objavljen.

Vjerujemo da ovakvom promjenom postižemo ravnotežu između održavanja slobode govora na platformi i odgovornosti prema našim korisnicima, stoji u objavi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti