Nema više pogibeljnih videa: YouTube zabranjuje opasne viralne izazove i "prankove"

YouTube je napokon reagirao na glupe i opasne videozapise u kojima mladi voze automobil zavezanih očiju, jedu kapsule s deterdžentom, igraju se s oružjem i slično.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2019. / 12:56

Bird Box izazov (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Smrt, teške ozljede i dugoročne traume samo su neke od posljedica tzv. izazova i prankova, odnosno šala na YouTubeu, a iz te su kompanije jučer objavili kako više neće dozvoljavati objavu opasnih videozapisa. Upravo su takvi viralni izazovi i šale proslavili mnoge youtubere, no iz kompanije upozoravaju kako moraju paziti da videozapisi koji bi trebali biti zabavni ne prijeđu granicu i postanu opasni, odnosno kako se pri izvođenju tih izazova nitko ne bi ozlijedio.

Nova pravila vjerojatno su djelomično povezana i s posljednjim izazovom vezanim uz film Bird Box, u kojem se ljudi moraju kretati s povezima preko očiju – sve je veći broj videozapisa na YouTubeu u kojima korisnici s povezom preko očiju pokušavaju izvoditi razne opasne gluposti. Npr. jedan je mladić u SAD-u, vjerovali ili ne, vozio automobil s povezom preko očiju – naravno, ovakav suludi izazov završio je prometnom nesrećom u kojoj, srećom, nitko nije poginuo.

Zbog viralnih izazova mladi konzumiraju deterdžent

Čak su i iz Netflixa (na kojem se može pogledati Bird Box) upozorili korisnike da prestanu s ovakvim izazovima jer su opasni i mogu završiti tragično. Također, zabilježen je i veliki porast bolesti povezanih s konzumacijom deterdženata jer u nekim popularnim izazovima na YouTubeu korisnici grizu i jedu kapsule s deterdžentom, a ne treba ni napominjati koliko je to glupo i opasno.

Tragično je završio prank jednog mladog para iz Minnesote u kojem je djevojka ubila svog dečka, zbog čega je završila u zatvoru, a ta nam situacija najbolje pokazuje što su mladi sve spremni napraviti za trenutak internetske/viralne slave.

Potez YouTubea je pohvalan jer od sada na njihovoj videoplatformi više neće biti dozvoljeno objavljivati opasan sadržaj koji može rezultirati ozljedama, kao ni sadržaj koji bi potencijalno mogao izazvati stres i traumatične posljedice, pogotovo na djecu.

Naravno, s obzirom na to koliko se ovakvih videa svakodnevno objavi na mreži, pitanje je kako će YouTube uspjeti pratiti taj sadržaj, a pitanje je tko će odrediti je li neki video "prešao granicu". Naime, nekad u ovakvim videozapisima glume kaskaderi ili se video naknadno uređuje, tako da kreatori videa u biti nisu u opasnosti iako se tako čini na YouTubeu, no osobe koje to gledaju na ekranima toga nisu svjesne i mogu imitirati te izazove i nastradati.

Onima koji prekrše ova pravila YouTube će obrisati video i izdati upozorenje, a brisanje kanala prijeti korisnicima koji više puta prekrše pravila korištenja Googleova videoservisa.

Izvor: BBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti