YouTube počeo oporezivati svoje kreatore: Dostavite sve potrebne podatke za plaćanje poreza u SAD-u ili ostajete bez četvrtine zarade

Kako stoji u obavijesti, porez može iznositi između 0 i 30 posto, a većina će hrvatskih youtubera, čini se, plaćati 30 posto.

Martina Čizmić | 11.03.2021. / 11:47

YouTube (Foto: AFP)

Problem dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske, na koji već godinama upozoravaju brojne hrvatske IT i druge tvrtke, od lipnja će postati problem i za hrvatske youtubere.

Naime, u svoje su elektroničke sandučiće počeli dobivati obavijest prema kojoj će im se od 1. lipnja 2021. godine početi obračunavati tzv. withholding tax, odnosno porez po odbitku na zaradu koju ostvaruju na svojim YouTube kanalima. Radi se o porezu koji plaćaju autori koji se nalaze izvan SAD-a, a naplaćuje im se na dio zarade koji dolazi od posjetitelja iz SAD-a.

Pojednostavljeno rečeno, na sve što zarade od posjetitelja iz SAD-a, naši će youtuberi od 1. lipnja morati platiti porez SAD-u. Tu je uključena zarada od AdSense oglasa, ali i sve što zarade kroz naplatne sadržaje na YouTubeu (Premium, pretplate na kanale, Super Chat, Super Stickers i ostalo). Koliko, ovisi o njima samima.

Kako stoji u obavijesti, porez može iznositi između 0 i 30 posto. Ako youtuberi ignoriraju obavijest i ne dostave Googleu odnosno YouTubeu svoje porezne podatke, od 1. lipnja ukupna će im se zarada umanjivati za 24 posto.

S druge strane, ako dostave podatke koje Google odnosno YouTube traži, morati će platiti porez u visini od 30 posto, ali samo na onaj dio prihoda koji su nastali zbog posjetitelja iz SAD-a. Dakle, ako youtuber objavljuje na hrvatskom jeziku, šanse su da na posjetiteljima iz SAD-a zarađuje relativno malo, pa mu se isplati sve prijaviti i ostaviti 30 posto te zarade SAD-u. Hrvatski youtuberi bit će u toj kategoriji sve dok Hrvatska i SAD ne riješe problem dvostrukog oporezivanja.

Naime, youtuberi koji imaju sreću da žive u zemlji koja s SAD-om ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja plaćat će porez po stopi koja je tim ugovorom dogovorena. Za neke to znači čak i stopu od nula posto.

Iz YouTubea ističu kao će svoje kreatore još podsjetiti na nove obveze kako se rok bude približavao, no sudeći prema komentarima ispod objave, obrasci koje youtuberi trebaju popuniti izazvali su brojne nedoumice. Neki kreatori ne znaju ima li njihova zemlja potpisan ugovor s SAD-om, drugi pak nemaju sve podatke koji se u obrascima traže jer to u njihovoj zemlji ne postoji.

Hrvatski youtuberi imaju nešto više od dva mjeseca da prikupe sve podatke koje moraju dostaviti, kako bi ispoštovali nove obveze, ali i osigurali da, ako već moraju platiti porez, on bude po povoljnijoj tarifi.

S druge strane, mogu se samo nadati da će Hrvatska i SAD što prije potpisati ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Pregovori se, naime, vode više od 25 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti