YouTube krši zakon o privatnosti djece na internetu?

Organizacije za zaštitu prava djece traže istragu protiv Googlea jer veliki broj djece mlađe od 13 godina gledao videozapise na ovom servisu, pri čemu se prikupljaju njihovi osobni podaci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2018. / 09:42

Djeca (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Više puta pisali smo o problemima koje Google, odnosno YouTube ima s dječjim sadržajem na svom videoservisu, a sada toj kompaniji prijeti kazna do čak milijardu dolara zbog navodnog kršenja zakona o online privatnosti djece. Čak dvadeset organizacija za zaštitu prava djece, privatnosti i potrošača zatražilo je od Federalne trgovinske komisije (FTC) istragu vezanu uz to navodno kršenje zakona, a ako zaista dođe do istrage te se pokaže da je YouTube zaista prekršio zakon, kazna može iznositi čak do milijardu dolara.

Organizacije koje traže istragu tvrde kako, iako je to prema pravilima YouTubea formalno zabranjeno, veliki broj djece mlađe od 13 godina gleda videozapise na tom videoservisu. Ekipa iz Googlea toga je itekako dobro svjesna jer na tom servisu postoje brojni kanali namijenjeni isključivo najmlađima te se jako velik broj djece koristi YouTubeom.

No problem je što YouTube prikuplja određene osobne podatke poput lokacije i uređaja koji se koristi pri pregledavanju tog servisa i ti se podaci iskorištavaju za ciljano oglašavanje. Kako je zakonom zabranjeno prikupljanje podataka korisnika mlađih od 13 godina i kako nema pristanka roditelja za prikupljanje tih podataka, time se krši zakon.

Zaštita djece i obitelji prioritet?

Iz YouTubea kažu kako im uvijek prioritet bila zaštita djece i obitelji – iako je jasno da im, s obzirom na sadržaj kakav je godinama dostupan na ovom servisu, odnosno koji se predlagao uz videa s crtićima ili dječjim pjesmama, to nikada nije bio prioritet te će vidjeti što mogu popraviti.

Napominju kako YouTube nije namijenjen djeci, zbog čega su pokrenuli YouTube Kids, no u pritužbi se napominje kako nema razlike u prikupljanju podataka između klasične verzije i verzije za djecu jer je sav sadržaj s YouTube Kidsa ionako dostupan na običnoj verziji. Također, jedno ranije istraživanje pokazalo je kako manje od četvrtine djece zaista koristi dječju verziju YouTubea i videozapise gledaju putem klasične aplikacije tj. stranice.

Inače, još i prije najave o traženju istrage, glasine vezane uz YouTube govorile su kako ta kompanija priprema posebnu verziju aplikacije u kojoj će sav sadržaj nadgledati i odobravati ljudi, a ne algoritam, kako bi se spriječili neprimjereni prijedlozi videa koji se često znaju pojaviti uz dječje videozapise.

Problem, kao što je vidljivo, ne leži samo u tome, već u činjenici što Google preko YouTubea prikuplja podatke o korisnicima, uključujući i one mlađe od 13 godina, čime krše zakon.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti