YouTube u SAD-u uvodi provjere činjenica pri pretragama

YouTube, videoservis u vlasništvu Googlea, u utorak je objavio kako će u Sjedinjenim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vrijeme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana s provjerenim činjenicama.

M.V. | 28.04.2020. / 21:58

YouTube (Foto: AFP)

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretraga poput "covid i ibuprofen“ ili "covid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput "je li tornado pogodio Los Angeles“.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provjere činjenica sudjeluje nekoliko desetaka američkih nakladnika i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checkera. Nije otkrivena cjelokupna lista suradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati „neko vrijeme“ da se sustav uhoda.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti