Osnivač Twittera daje milijardu dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa

Svjetski bogataši uključili su se u borbu protiv koronavirusa velikim donacijama - vlasnik Amazona dao je 100 milijuna dolara, a osnivač Facebooka još 25 milijuna.

Martina Čizmić | 08.04.2020. / 08:20

Jack Dorsey (Foto: AFP)

 Osnivač i vlasnik Twittera Jack Dorsey izvijestio je u utorak da će dati 1 milijardu dolara za suzbijanje pandemije koronavirusa.

U nizu objava na Twitteru rekao je da je taj iznos 28 posto njegove imovine. Da bi došao do tog iznosa, postupno će prodavati dionice svoje druge tvrtke Squarea specijalizirane za digitalno plaćanje.

Kada suzbijemo pandemiju novac ćemo preusmjeriti u zdravstvo, u školovanje djevojčica i u univerzalni dohodak, dodao je milijarder čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Jack Dorsey na tim dvama poljima vidi moguće rješenje za "probleme s kojima se svijet bori".

Univerzalni dohodak potiče sve veće zanimanje političara i poduzetnika u vrijeme kada su milijuni ljudi ostali bez posla zbog gospodarske krize povezane s koronavirusom.

To je genijalna zamisao koju treba ispitati, dodao je.

Sredstva će se dodjeljivati preko njegove zaklade Start Small na transparentan način. U planu isplate koji je objavio na internetu vidi se da je prvi iznos od 100.000 dolara namijenjen "američkom fondu za hranu".

Važno je (da to bude transparentno) kako bi drugi i ja osobno mogli iz toga izvući pouku, napisao je Dorsey koji je 2016. trećinu svojih dionica Twittera darovao zaposlenicima.

Nadam se da će to potaknuti i druge. Život je prekratak, zato učinimo sve što možemo kako bismo odmah pomogli ljudima.

Jeff Bezos, vlasnik Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, objavio je prije pet dana na Instagramu da 100 milijuna dolara daje američkim bankama hrane.

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka i njegova supruga Priscilla Chan donirali su pak 25 milijuna dolara za pronalazak lijeka za koronavirus.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti