Za ispunjavanje zelenih ciljeva, potrebne su i zelene digitalne vještine

Predstavljena Bijela knjiga donosi novu klasifikaciju zelenih digitalnih vještina i poslova kako bi ubrzali dvostruku tranziciju.

Martina Čizmić | 07.12.2023. / 16:24

Sudionici predstavljanja Bijele knjige (Foto: Huawei)

Na konferenciji UN-a COP28 o klimatskim promjenama, tvrtke AE4RIA i Huawei objavile su bijelu knjigu namijenjenu ubrzanju dvostruke tranzicije. Bijela knjiga, razvijena u suradnji s ATHENA istraživačkim centrom, Odjelom za održivi razvoj u AE4RIA, tvrtkom PwC, te uz doprinos Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT Digital), a u kojoj su definirali zelene digitalne vještine i poslove potrebne za provođenje tranzicije. 

Ponosna sam što možemo predstaviti novo izvješće o zelenim inovacijama s našim partnerima. Izvješće se usredotočuje na razvoj nove klasifikacije zelenih digitalnih vještina koja će definirati korake za prekvalifikaciju ljudi kako bi izgradili i proširili tehnologije potrebne za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma, istaknula je Vicky Zhang, potpredsjednica odjela za korporativne poslove u Huaweiu.

Salvatore Moccia, voditelj odjela za obrazovanje i vještine u EIT Digital istaknuo je da više od tri četvrtine tvrtki u Europskoj Uniji izvješćuje o teškoćama pri pronalaženju radnika s pravim skupom vještina.

S ubrzanjem digitalnih i zelenih tranzicija, potrebno je promijeniti paradigmu u definiranju, identificiranju i razvoju vještina za dvostruku tranziciju. To je potpuno usklađeno s našim programima prekvalifikacije i nadogradnje, dodao je.

Kako je istaknuto na predstavljanju, obraćanje pažnje samo na gospodarski rast, bez jednakog posvećivanja održivosti, više nije moguće u novije vrijeme poslovanja pa tako paralelno s time, prisutnost digitalnih tehnologija u gotovo svim aspektima života eksponencijalno je povećala brzinu promjena i utjecaj na ljude i tvrtke. No, nije riječ samo o digitalnoj tranziciji, već i o revoluciji čiste tehnologije pokrenutoj potrebom za proizvodnjom zelene energije.

Dr. Barbara Botos, veleposlanica za klimu u Ministarstvu energetike Mađarske, naglasila je kako zelena energija ima smisla samo ako je možemo pohraniti.

Industrija je svijet međusobnih povezanosti, a potreban nam je uravnotežen razvoj u svim sektorima kako bismo ubrzali zelenu tranziciju u svim segmentima, istaknula je.

No postavlja se i pitanje ima li Europa vještine za ubrzanje zelene tranzicije. SolarPower Europe predviđa da će se samo u sektoru solarnih panela u EU do 2025. godine razviti milijun novih radnih mjesta, a s novim industrijskim i tehnološkim izazovima, ponuda obrazovanja mora se razvijati i zadovoljiti nove potrebe. Sukladno tome, Huawei je tijekom 2023. godine pružio više od tisuću obuka za desetke tisuća instalatera. Suradnički ekosustav za nadogradnju i obuku kvalificiranih stručnjaka bit će ključni element nove ere.

Prof. Phoebe Koundouri, predsjednica EAERE i predsjednica SDSN Global Climate Hub, koja je predvodila istraživanja, upozorila je kako dvostruka tranzicija ubrzava strukturalne promjene na tržištima rada.

I dok EU razvija novu strategiju industrije s neto-nulom kako bi ojačala svoju konkurentnost, talenata može nedostajati. Ponosna sam na ovu suradnju koja će informirati obrazovne, industrijske i političke dionike o novim radnim potrebama za postizanje klimatske neutralnosti do 2050., dodala je.

Nadam se da ćemo svi zajedno pridonijeti širenju izvješća. Izazovi koje postavljaju klimatske promjene su ogromni, ali zajedno možemo razviti talente potrebne za oslobađanje potencijala digitalizacije kako bismo revolucionirali pristup održivosti, zaključila je na kraju potpredsjednica Huaweija za europske javne poslove, dr. Hui Cao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti