Za Netflix je jako važno da pronađete što ćete gledati na toj platformi u manje od minute: Evo zašto

Za Netflix je od velike važnosti da su uz filmove, serije i dokumentarce postavljene prave oznake, a jednako je tako važna i slika uz sadržaj, kao i njegov opis.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.01.2024. / 11:43

Netflix (Foto: Afp)

Koliko vjerujete Netflixovoj opciji match, odnosno podudaranje? Riječ je o broju iskazanom u postocima koji pokazuje kolika je vjerojatnost da će vam se neki film, serija ili dokumentarac svidjeti. No za dio korisnika ta je brojka ponekad prilično zbunjujuća jer se neki prijedlozi koji imaju veliki postotak, odnosno velika je vjerojatnost da bi se korisnicima mogli svidjeti, na kraju pokažu kao potpuni promašaj.

Igre na Netflixu Hoće li Netflix početi s naplatom dijela sadržaja i za pretplatnike?

Prema posljednjim medijskim izvještajima, iz Netflixa čak razmišljaju o gašenju te opcije, odnosno ta se brojka u budućnosti možda više neće prikazivati korisnicima. Umjesto matcha, Netflix namjerava naglasak staviti na jednu drugu opciju, za koju se nadaju kako će omogućiti bolje prijedloge za gledatelje, odnosno kako će zahvaljujući njoj povećati gledanost sadržaja na svojoj platformi. Riječ je o oznakama (tagovi) koje se prikazuju uz sadržaj na ovom streaming servisu. Uz svaki film, seriju i dokumentarac nalazi se nekoliko ovakvih oznaka koje su napravljene kako bi ukratko opisale o kakvoj je vrsti sadržaja riječ. Na Netflixu postoji čak više od 3 tisuće takvih oznaka poput “uzbudljivo”, “realistično”, “SF drama”, “akcija”, “fascinantno”, “medijski cirkus”, “stvarni zločin” itd.

Najpopularnije oznake na Netflixu su “romantično”, “uzbudljivo” i “napeto”, dok se najmanje koristi - “okupacija: poljoprivrednik”.

Prema izvještaju The Independenta, upravo su oznake ključ njihova uspjeha u odnosu na konkurentske streaming platforme jer pomažu u privlačenju gledatelja i njihovoj angažiranosti s platformom. Kako vjerojatno znate i iz vlastitog iskustva, pretraživanje novog sadržaja može biti prilično naporno te korisnici često, ako ne pronađu ništa zanimljivo, brzo napuste platformu. Jedan direktor Netflixa rekao je kako je prosječno vrijeme nakon kojeg korisnici odustaju od gledanja - 53 sekunde. Dakle, ako u to vrijeme ne pronađu nikakav zanimljiv sadržaj na Netflixu, vjerojatno neće gledati ništa..

Gledanje TV-a Povukli su nepopularan potez, no to im se, barem zasad - isplatilo

Upravo zbog toga je od velike važnosti pogoditi prave oznake za korisnike, a jednako je tako važna i slika uz sadržaj, kao i njegov opis. Sve su to male stvari koje, prema ekipi iz Netflixa, čine veliku razliku prilikom donošenja odluke hoće li korisnici pogledati ili neće određeni film ili seriju. U budućnosti će se Netflix, dakle, sve više oslanjati na takve oznake te je pitanje hoće li i dalje prikazivati postotak podudaranja za svoj sadržaj ili će s vremenom od njega odustati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti