Brazilski vrhovni sud u petak je naredio blokadu aplikacije Telegram koja je iznimno popularna u toj zemlji, a među inim, često je koristi i predsjednik Jair Bolsonaro. Razlog blokade jest što je Telegram na zahtjev suda nije uklonio dezinformacije i profile koji su širili dezinformacije sa svoje komunikacijske platforme. No posebno je zanimljiv, možemo reći i nevjerojatan razlog zašto Telegram nije poslušao odluku suda. Naime, vjerovali ili ne - nisu provjeravali službeni mail na koji im je sud slao obavijesti i upozorenja.

Slika nije dostupna Prijeti li Telegramu gašenje u Njemačkoj? "To bi bilo ozbiljno i posljednje rješenje prije kojeg moramo iscrpiti ostale mogućnosti"

Tako je barem u službenoj objavi objasnio osnivač i izvršni direktor Telegrama Pavel Durov. Kako nisu provjeravali mail adresu koja je navedena na njihovoj službenoj stranici, tako nisu niti dobili obavijest o spomenutim zahtjevima suda.

Prema Durovu, oni su u veljači ispoštovali zahtjev dobiven od brazilskog suda te su im javili kako bi sve buduće zahtjeve za gašenjem računa trebali slati na poseban mail otvoren upravo za tu namjenu. No sud je nastavio slati mailove na općeniti korporativni mail kojeg, očito, nitko u kompaniji nije pregledavao.

Zbog toga nisu dobili važne obavijesti i nisu postupili prema zahtjevu suda pa je sud donio odluku o blokadi ove platforme u Brazilu.

Durov kaže kako su sa zakašnjenjem ipak otvorili te mailove i postupili prema zahtjevima suda. Ispričao se sudu i zamolio ih da za nekoliko dana odgode svoju odluku kako bi mogli imenovati pravnog zastupnika koji bi u budućnosti mogao pravodobno reagirati na ovakve situacije.

Slika nije dostupna Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Podsjetio je kako u Brazilu deseci milijuna ljudi svakodnevno koriste Telegram za komunikaciju s obitelji, prijateljima i kolegama, što je još jedan razlog zbog kojeg bi se ova situacija trebala brzo riješiti.

Priča s blokadom Telegrama u Brazilu ima i političku konotaciju jer je ovo omiljena platforma za komunikaciju Bolsonara, njegovih savjetnika i ministara, a kako su ove godine predsjednički izbori, jasno je kako će se brojna komunikacija (uključujući i širenje lažnih vijesti) odvijati upravo putem Telegrama, kao i drugih komunikacijskih platformi i društvenih mreža.

Izvor: Android Police
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju