Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Svaki put kada se pojave problemi s Facebookom i WhatsAppom, korisnici se okrenu alternativnim komunikacijskim platformama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2021. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet i društvene mreže te brojne komunikacijske platforme u potpunosti su promijenili naše komunikacijske navike. Dok smo u nekim ranijim vremenima povremeno s nekim razgovarali putem kućnog telefona, danas smo konstantno u komunikaciji. Većina danas na telefonima ima instalirano više aplikacija za društvene mreže i različite komunikacije aplikacije, a mnogima su upravo Facebook, Instagram i WhatsApp među najvažnijima.

Viber Dosta vam je WhatsAppa? Viber tvrdi da su oni sigurna alternativa koja nema veze s Facebookom

I nije čudo što, kada te platforme nisu dostupne na više sati, među brojnim korisnicima nastane panika. Tijekom vremena konstantno su navikli biti povezani i u kontaktu s (virtualnim) prijateljima, objavljivati i pregledavati tuđe objave te im je nemoguće uopće zamisliti da može proći više sati bez tipkanja po mobitelu.

Upravo se to pokazalo i u jučerašnjoj situaciji te milijuni nisu čekali da se WhatsApp ili Facebook oporave kako bi mogli nastaviti komunikaciju, već su se brzo okrenuli alternativama. Kao i u prijašnjim sličnim situacijama kada je došlo do zastoja u radu mreže, odnosno kada su korisnici pokazali palac dolje WhatsAppu zbog promjene pravila privatnosti, veliki porast broja downloada, odnosno povećanje prometa zabilježile su komunikacijske platforme poput Signala, Telegrama i Vibera.

Signal je dobio i dodatni poguranac od najpoznatijeg svjetskog zviždača Edwarda Snowdena koji je putem Twittera pozvao ljude na korištenje upravo te aplikacije, a palac gore toj platformi javno je dao i Jack Dorsey. Poziv se pokazao uspješnim te su milijuni novih korisnika jučer pristupili Signalu.

S velikim povećanjem broja korisnika pohvalili su se i u Viberu: Viber ima značajan rast broja instalacija (5 - 10x veći nego inače) koje su se povećale 10 puta u satima najveće potrošnje. Također smo imali porast od 75% u broju poslanih poruka i 2x povećanje broja poziva.

Iz ove su kompanije ukazali i na važnost korištenja različitih komunikacijskih platformi, upravo za situacije poput jučerašnje kako bi, u slučaju pada jedne mreže, korisnici mogli nastaviti komunikaciju s istim osobama putem drugih komunikacijskih alata.

Slika nije dostupna "Koristite Signal": Dvije riječi kojima je novopečeni najbogatiji čovjek na planeti "zakucao" Whatsappu i Facebooku

Iako se situacija s Facebookom i povezanim platformama smirila te će WhatsApp i dalje koristiti veliki broj ljudi, Zuckerberg je prije dvije godine na jednom internom sastanku (čiji su detalji procurili u javnost) otkrio da se svaki put nakon problema s mrežom, dio korisnika više nikada ne vrati. Facebooku obično trebaju mjeseci da povrati povjerenje, ali i broj korisnika koji su imali prije takvih problema.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti