Prijeti li Telegramu gašenje u Njemačkoj? "To bi bilo ozbiljno i posljednje rješenje prije kojeg moramo iscrpiti ostale mogućnosti"

Sigurnosne službe procijenile su da Telegram često koriste desničarski ekstremisti i zagovaratelji teorija zavjere kako bi mobilizirali istomišljenike.

Martina Čizmić | 12.01.2022. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Popularna aplikacija za razmjenu poruka, Telegram, mogla bi se naći na udaru regulatora u Njemačkoj, ali i ostatku Europske unije.

Naime, kako je rekla za njemački list Die Zeit ministrica unutarnjih poslova Njemačke, Nancy Faeser, nije isključeno da će Njemačka posegnuti za drastičnim mjerama ako Telegram ne riješi problem desničarskih grupa i protivnika restrikcijama u pandemiji, koji se često koriste tom aplikacijom za razmjenu informacija i širenje dezinformacija, što je protivno njemačkim zakonima.

Slika nije dostupna Umjesto dark weba, kibernetički kriminalci sve više koriste Telegram

Ne možemo to isključiti. Gašenje bi bilo ozbiljno i posljednje rješenje. Prije toga trebamo iscrpiti sve ostale mogućnosti, rekla je Die Zeitu.

Sigurnosne službe procijenile su da Telegram često koriste desničarski ekstremisti i zagovaratelji teorija zavjere kako bi mobilizirali istomišljenike.

Dodala je i kako o regualiciji Telegrama raspravlja sa svojim kolegama u Europskoj uniji.

Danas je Telegram u Dubaiju, sutra možda na Kajmanskom otočju. Trebat će nam puno snage kako bismo primijenili naše zakone na njih i to ne možemo sami, istaknula je Faeser.

Slika nije dostupna Telegram praktički korisnicima već čestitao Novu godinu velikom nadogradnjom na samom isteku 2021. godine

Kako bi njemačke vlasti točno "ugasile" Telegram, teško je zamisliti. Jedno od rješenja je uvjeriti Apple i Google da ne nude Telegram u svojim trgovinama aplikacija. No, što je s onima koji već imaju instaliranu aplikaciju na svojim uređajima? Osim toga, Telegram se može preuzeti i direktno s njihove internetske stranice, što znači da Google i Apple uopće nisu potrebni kako bi netko imao instaliranu aplikaciju na svom uređaju.

Uostalom, oni koji ju žele koristiti, pronaći će način da ju koriste.

Izvor: Die Zeit

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti