Za tehnološke velikane kriza ne postoji: Dionice Amazona, Applea, Facebooka i Microsofta dosegle najveću cijenu u povijesti

Vrijednost Applea i Microsofta približila se 1,5 bilijuna dolara, Amazon je na 1,3 bilijuna, Alphabet bi uskoro također trebao doseći bilijun, dok se Facebook približava tržišnoj vrijednosti od "samo" 700 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2020. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon jučerašnjeg zatvaranja burze, četiri tehnološka velikana - Amazon, Apple, Facebook i Microsoft zabilježili su najveću cijenu dionice, tj. tržištu vrijednost kompanija u povijesti. Trenutačno najvrjednija kompanija na svijetu je Apple koji je težak skoro 1,5 bilijuna dolara i čini se kako je na dobrom putu prema drugom bilijunu. Za petama mu je Microsoft čija tržišna vrijednost iznosi 1,44 bilijuna, dok je tržišna vrijednost Amazona dosegla 1,3 bilijuna dolara. Facebook je jedini od ovih kompanija koji nije dosegao bilijun, no sve je bliži vrijednosti od 700 milijuna dolara.

Jeff Bezos i Blue Moon Znate li o kome je riječ? Za 6 godina mogli bismo imati prvog bilijunaša!

Kombinirana vrijednost ove četiri kompanije iznosi skoro 5 bilijuna dolara, a treba spomenuti i Alphabet, krovnu kompaniju koja uključuje i Google - njena vrijednost iznosi 990 milijardi dolara, što je oko 5 posto manje u odnosu na najveću dosadašnju vrijednost, a ako se rast nastavi, uskoro bi i vrijednost te kompanije mogla premašiti bilijun dolara.

Ovo svakako nisu vrijednosti koje bi očekivali prije 2 i pol mjeseca kada je počelo zaključavanje gospodarstva i karantena. No tehnološke kompanije u velikoj su prednosti jer, s radom od kuće, uvelike je porasla potreba za njihovim uslugama pa dok su u brojnim industrijama pljuštali otkazi, velike tehnološke kompanije brzo su se oporavile od koronavirusa.

Slika nije dostupna Tržišna vrijednost pet najvećih tehnoloških kompanija iznosi gotovo 5 bilijuna dolara

Predviđanja analitičara su različita i trenutačno je nemoguće znati kakva nas gospodarska situacija čeka nakon ljeta i tijekom sljedeće godine, a ona će ovisiti i o drugom valu koji bi mogao donijeti nove zdravstvene i gospodarske probleme. Ono što je sigurno jest da će se neke stvari promijeniti, prvenstveno vezane uz način rada pa će tako u budućnosti, i kada kriza prođe, sve više ljudi raditi od kuće, od čega će također profitirati tehnološke kompanije.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti