Za testiranje cjepiva protiv koronavirusa prijavilo se 4000 volontera, a traži se samo 168

Znanstvenici su se iznenadili odazivom jer obično imaju problema s pronalaženjem testnih subjekata.

Hina | 11.07.2020. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Oko 4000 volontera prijevilo se da sudjeluje u istraživanju pronalaska cjepiva za koronavirus u sveučilišnoj bolnici u Tuebingenu.

To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja, rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata.

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom lipnja, kako bi se testirala tolerancija na cjepivo koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tuebingena.

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek. Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tuebingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Münchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA cjepivima. mRNA je tip glasničke RNK koja sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje cjepivo, znanstvenici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa SARS-CoV-2.

Nakon cijepljenja, ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti