Zabrinjavajuće istraživanje: U obalnim vodama do 100 puta je više mikroplastike nego prije 6 godina

Istraživanje je također pronašlo dokaze o povećanom onečišćenju mikroplastikom u rijekama.

Hina | 30.03.2023. / 11:25

Mikroplastika, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Zagađenje mikroplastikom u britanskim obalnim vodama 100 puta je veće nego prije šest godina, pokazala je nova studija.

Uzorke za istraživanje prikupila su tri veslačka tima koja su sudjelovala u britanskoj utrci GB Row Challenge dugoj 2000 milja prošlog ljeta.

Slika nije dostupna Porazan podatak: U svjetskim oceanima pluta više od 171 milijun komada plastike

Uzorke su analizirali znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu koji su otkrili da je razina mikroplastike u vodi do 100 puta veća od razine koju su pokazali podaci koje je prikupio Centar za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (Cefas) 2017. godine.

Znanstvenici kažu da je povećanje uzrokovano time što su čestice manje veličine uhvaćene u čeličnim filterima korištenim za novu studiju, dajući točniju sliku razina onečišćenja.

Istraživanje je također pronašlo dokaze o povećanom onečišćenju mikroplastikom u rijekama, od čega četiri puta više u Temzi, iako je na to mogla utjecati metoda uzorkovanja.

Operacijska sala Nepoznate posljedice: Otkriven je još jedan način kako čestice mikroplastike mogu ući u ljudsko tijelo

Dr. Fay Couceiro, sa sveučilišne Škole građevinarstva i geodezije, rekla je: Zagađenje oceana jedan je od najvećih izazova naše generacije. Oprema korištena za prikupljanje podataka omogućila nam je da uhvatimo mnogo manje čestice – tako da smo mogli dobiti točniju sliku o tome gdje je i koliko je mikroplastika koncentrirana. S vremenom će značajno poboljšati naše razumijevanje izazovnog problema mikroplastike u našoj vodi.

Dr. Couceiro je dodala da kod mnogih vrsta "konzumacija velikog broja mikroplastike ima negativne učinke u rasponu od smanjenog rasta, nenormalnog razvoja, do toksičnosti stanica".

Mikroplastika, ilustracija Prvi put u Hrvatskoj istražuje se veza između mikroplastike i alergija kod djece

Uzimajući u obzir moguće negativne učinke, važno je da bolje razumijemo koliko mikroplastike ima u našim vodama i da imamo način da ju pratimo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti