Zabrinjavajuće navike: S telefonima spavamo i zbog njih se budimo tijekom noći

Posebno je zabrinjavajuće to što se čak 36 posto tinejdžera budi tijekom noći najmanje jednom kako bi provjerilo novosti na telefonima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2019. / 07:52

S mobitelom i u krevetu (Foto: Getty images)

Stručnjaci godinama upozoravaju na opasnosti korištenja mobilnih telefona prije spavanja i odmah nakon buđenja, no u velikom broju slučajeva na ta se upozorenja nitko ne obazire. Nedavno provedeno istraživanje koje je u SAD-u provela kompanija Common Sense Media pokazalo je ono što u biti već svi znamo – veliki broj mladih i njihovih roditelja ne odvaja se od pametnih telefona niti tijekom noći te spavaju sa svojim mobilnim ljubimcima i noću se bude kako bi provjeravali obavijesti, novosti s društvenih mreža itd.

Dijete s mobitelom (Foto: Getty Images) Preporuke SZO-a roditeljima: Vratite djeci igru, omogućite im kvalitetan san i ugasite mobitele i TV!

Brojna istraživanja povezuju manjak sna ili nespavanje s pretilosti među mladima, ostvarivanjem lošijih ocjena u školama, odnosno manjom učinkovitosti na poslu, s problemima u ponašanju itd. Zbog toga bi roditelji otkad njihovi najdraži dobiju telefon u ruke trebali uspostaviti pravila ponašanja i korištenja mobilnih uređaja te zabraniti njihovo korištenje prije spavanja i po noći, odnosno zabraniti nošenje telefona u spavaću sobu. No ne samo da većina roditelja to ne radi, već poput svojih sinova i kćeri koriste te uređaje prije spavanja i spavaju s mobitelima na krevetu ili pored kreveta, tako da ne daju pozitivan primjer djeci.

Što se mladih tiče, gotovo 70 posto njih ili spava s telefonom ili ga drži nadohvat ruke tijekom noći, od čega 29 posto njih telefon drži na krevetu dok spava (s mobilnim uređajima spava 12 posto ispitanih roditelja). Također, usprkos dugogodišnjim upozorenjima da se telefoni ne koriste prije spavanja, 40 posto tinejdžera koristi ih 5 minuta prije spavanja, dok to radi i četvrtina roditelja, a posebno je zabrinjavajuće to što se čak 36 posto tinejdžera budi tijekom noći najmanje jednom kako bi provjerilo novosti na telefonima.

Ako se ne probude sami, često ih bude obavijesti s društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje. Zbog toga se savjetuje da, ako već telefon stoji nadohvat ruke, korisnici bi ga trebali staviti na zrakoplovni način kako bi tijekom noći bio tih i ne bi vibrirao. Naravno, velikom broju ljudi uzimanje mobitela u ruke prva je stvar koju naprave kad se probude – to se odnosi na 32 posto tinejdžera i 23 posto roditelja, dok više od 60 posto njih mobitele gleda unutar pola sata od buđenja.

Zlostavljanje na internetu Više od 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne zna što im djeca rade na internetu

Kako bi se smanjila ovisnost o telefonima, odnosno barem spriječilo korištenje uređaja prije spavanja i tijekom noći, roditelji su ti koji moraju postaviti pravila, ali i sami dati primjer djeci – npr. mogu postaviti pravila da se telefoni ne smiju unositi u sobe prije spavanja (također, telefone ne puniti tijekom noći u sobama u kojima se spava), odrediti vrijeme i mjesto kada nitko u kući neće koristiti telefone, već će ih odložiti u druge prostorije itd.

Izvor: USA Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti