Zabrinjavajući podaci: Korištenje Android Auta i Apple CarPlaya znatno usporava vrijeme reakcije tijekom vožnje

Pronalazak pjesme na Spotifyu putem upravljačke ploče automobila povezanog s Androidom i iPhoneom znatno smanjuje reakcije vozača na situacije u prometu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2020. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nije teško zaključiti koliko tehnologija i mobilni uređaji negativno utječu na reakcije vozača jer, usprkos svim upozorenjima i brojnim nesrećama u kojima je glavni uzrok bio upravo pametni telefon, mnogo ljudi i dalje "mora" razgovarati, pisati poruke, objavljivati fotografije na Facebooku i slično tijekom vožnje. S jednom rukom na volanu i pažnjom usmjerenom na ekran, jasno je kako se ne može pravodobno reagirati na potencijalno opasne situacije na cesti, poput naglog kočenja automobila ispred, neočekivanog pojavljivanja pješaka itd.

Slika nije dostupna Volkswagenov plan za koji želimo da se ostvari: Zahvaljujući naprednom softveru više neće biti prometnih nesreća

Britanska organizacija za sigurnost na cestama IAM RoadSmart nedavno je provela istraživanje o utjecaju korištenja aplikacija za povezivanje automobila s telefonima Android Auto i CarPlay koje omogućuju da se telefonima upravlja na upravljačkoj ploči vozila. Uzorak na testu nije bio velik, sudjelovalo je 20 osoba koje su upravljale automobilima povezanim s Android Autom te 20 osoba čija su vozila bila povezana s Appleovim softverom.

Rezultati istraživanja su porazni. Pokazalo se da korištenje tog softvera na upravljačkoj ploči automobila znatno smanjuje reakciju vozača, koja je sporija nego vožnja pod utjecajem kanabisa i alkohola. Osobe koje su sudjelovale u testu trebale su na upravljačkoj ploči odabrati glazbu sa Spotifya te se pokazalo da su u potpunosti podcijenili vrijeme koje im je potrebno za upravljanje glazbom, odnosno vrijeme tijekom kojeg nisu gledali cestu, već ekran.

Nakon povezivanja telefona s upravljačkom pločom, odnosno infotainment sustavom automobila, upravljanje aplikacijama na ploči usporilo je vrijeme reakcije za čak 53 posto za Android Auto, odnosno 57 posto za Apple CarPlay. O koliko je opasnim brojkama riječ, najbolje govore istraživanja o reakcijama osoba koje su konzumirale kanabis – one su smanjene za 21 posto, dok su reakcije osoba koje su konzumirale alkohol (do zakonske granice za vožnju) smanjene 12 posto.

Nalet na pješaka Nova tehnologija za automobile mogla bi spasiti živote tisuće pješaka u prometu

Korištenje kontrola osjetljivih na dodir na upravljačkoj ploči automobila lošije djeluje na reakciju vozača čak i u odnosu na pisanje poruka tijekom vožnje, pokazalo je istraživanje. Osim putem ekrana osjetljiva na dodir, korisnici su pjesme mijenjali i glasovnim naredbama. To se, naravno, bolje odrazilo na njihove reakcije tijekom vožnje, no te su reakcije i dalje bile 30 posto sporije kada je u pitanju Android, odnosno 36 posto kada je u pitanju Appleov softver u odnosu na situaciju kada nema ometanja tijekom vožnje.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti