Zagrebačka IT tvrtka među tri najbolje "Rising Star" kompanije izlistane na europskim burzama

Span je izlistavanjem na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2021. godine postao prva IT tvrtka u Hrvatskoj koja je izašla na burzu u posljednja dva desetljeća.

Martina Čizmić | 02.12.2022. / 11:56

Nagrada Rising Star za Span (Foto: Span)

Zagrebačka tvrtka Span, koja je prošle godine izašla na burzu i provela IPO, proglašena je jednom od triju najboljih europskih kompanija koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine. Riječ je o nagradi koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. 

Među najboljim malim i srednjim kompanijama s tržišnom kapitalizacijom do 200 milijuna eura, kako su pojasnili iz Spana,  izabrani su zbog izvrsnih poslovnih rezultata ostvarenih nakon IPO-a. U kategoriji je bilo ukupno devet nominiranih kompanija iz cijele Europe. Tvrtke koje su ušle u uži izbor prepoznate su kao rastuće kompanije s perspektivnim dugoročnim izgledima.

Slika nije dostupna Izlazak na Zagrebačku burzu: Veliki interes za dionicama Spana

Sretni smo što je Span svrstan u najuži krug kompanija koje su na razini Europske unije prepoznate zbog dobrih rezultata i rasta postignutog nakon IPO-a. Ovo priznanje dodatna je potvrda da je IPO bio dobra poslovna odluka. Veliko hvala svim dioničarima koji su prepoznali ono što radimo i ukazali nam povjerenje, ovo je nagrada i za njih, poručio je Saša Kramar, član Uprave i direktor za razvoj međunarodnog poslovanja u Spanu.

Na tržištu Europske unije većinski su zastupljene male i srednje tvrtke, pa su ovom prilikom u Pragu prisustvovali i predstavnici lokalnih burzi, koji su raspravljali o tome kako motivirati i dodatno olakšati tvrtkama izlazak na tržište kapitala.

Vrlo smo ponosni što je izdavatelj sa Zagrebačke burze ušao u tri najbolje kompanije u kategoriji Rising Star nagrade koju izdavateljima dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Ako uzmemo u obzir veličine ekonomija iz kojih su laureati došli, svakako je velik uspjeh da imamo finalista iz Hrvatske. Span je na našem tržištu pokazao kako manji izdavatelj u vrlo atraktivnoj industriji može napraviti impresivan put uvrštenja, ulaska u CROBEX, i velikog napretka u komunikaciji s investitorima. Čestitamo Spanu i veselimo se budućim uspjesima, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Slika nije dostupna Prva privatna hrvatska IT kompanija kreće sa IPO: Namjeravaju prodati 578 200 dionica, a kupiti ih mogu i građani i tvrtke

Podsjetimo, Span je izlistavanjem na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2021. godine postao prva IT tvrtka u Hrvatskoj koja je izašla na burzu u posljednja dva desetljeća. U prvih godinu dana Spanova dionica zabilježila je rast cijene od gotovo 40 posto. U tom periodu trgovano je s više od 450 tisuća dionica vrijednosti više od 100 milijuna kuna. Također, povećao se i broj dioničara pa ih – od inicijalnih 1200 tijekom IPO-a – danas broji više od 1500.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti