Zajedničkim snagama protiv dezinformacija i lažnih vijesti

Posjetitelji s YouTubea koji dođu na stranice Britannice dobiti će i informacije koje će biti pripremljene posebno za njih.

Martina Čizmić | 10.07.2018. / 14:49

YouTube (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Google (odnosno Alphabet) ojačao je svoju borbu protiv lažnih vijesti, i to na YouTubeu. Tako će posjetitelji tog videoservisa o pojedinim temama moći saznati više iz provjerenog i kredibilnog izvora - enciklopedije Britannice.

Ta ugledna enciklopedija posjetiteljima će pružati prilagođene i provjerene informacije o određenim povijesnim i znanstvenim temama koje su se često našle na udaru lažnih vijesti. YouTube će poveznice na Britannicu prikazivati u rezultatima pretraživanja, ali i ispod videa o tim temama.

Dodatne informacije, za početak, bit će dostupne tek za ograničeni broj tema i samo za korisnike u SAD-u, no iz Googlea ističu kako će se postupno širiti teme i tržišta.

Posjetitelji s YouTubea koji dođu na stranice Britannice dobit će i informacije koje će biti pripremljene posebno za njih. Poveznica će ih odvesti na jednostavan sažetak teme, kako bi posjetiteljima bilo lakše shvatiti o čemu se radi. Poseban je naglasak stavljen i na dijelove "što su mislili da se dogodilo" i "pitanja na koja još uvijek tražimo odgovore" kojima se želi potaknuti korisnike da dalje traže odgovore, ali i predstave sve strane priče.

Činjenice i istina su važni, a u digitalno vrijeme kojim trenutno vlada tsunami proaktivnog dezinformiranja istina mora biti glavna, istaknuo je Karthik Krishnan iz Britannice, koja ove godine slavi 250 godina postojanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti