Google (odnosno Alphabet) ojačao je svoju borbu protiv lažnih vijesti, i to na YouTubeu. Tako će posjetitelji tog videoservisa o pojedinim temama moći saznati više iz provjerenog i kredibilnog izvora - enciklopedije Britannice.

Ta ugledna enciklopedija posjetiteljima će pružati prilagođene i provjerene informacije o određenim povijesnim i znanstvenim temama koje su se često našle na udaru lažnih vijesti. YouTube će poveznice na Britannicu prikazivati u rezultatima pretraživanja, ali i ispod videa o tim temama.

Dodatne informacije, za početak, bit će dostupne tek za ograničeni broj tema i samo za korisnike u SAD-u, no iz Googlea ističu kako će se postupno širiti teme i tržišta.

Posjetitelji s YouTubea koji dođu na stranice Britannice dobit će i informacije koje će biti pripremljene posebno za njih. Poveznica će ih odvesti na jednostavan sažetak teme, kako bi posjetiteljima bilo lakše shvatiti o čemu se radi. Poseban je naglasak stavljen i na dijelove "što su mislili da se dogodilo" i "pitanja na koja još uvijek tražimo odgovore" kojima se želi potaknuti korisnike da dalje traže odgovore, ali i predstave sve strane priče.

Činjenice i istina su važni, a u digitalno vrijeme kojim trenutno vlada tsunami proaktivnog dezinformiranja istina mora biti glavna, istaknuo je Karthik Krishnan iz Britannice, koja ove godine slavi 250 godina postojanja.