Zaljubljenica u prirodu osmislila je prirodne proizvode za pranje rublja iz veoma osobnih razloga

Melli Aromatica omekšivač i deterdžent su svojom recepturom nježni prema odjeći, ali i prema okolišu. Ne sadrže parabene, sulfate ni bojila.

Zimo Zimo | 08.11.2021. / 07:16

Ivana Grčić i Vesna Sirovina (Foto: Nova Studio)

 Ekonomistica Vesna Sirovina (54) iz Samobora zaljubljenica je u prirodu koja uvijek ima ruže na stolu. Obožavam aromaterapiju, biljke, brati ih i sve što se tiče biljaka, ističe Vesna. Ideja za prirodne proizvode došla joj je iz prijeke potrebe. Sin joj je imao astmu i jake alergije zbog čega mu je počela izrađivati kreme kako bi mu olakšala disanje. Tako se počela baviti aromaterapijom. Budući da je on dobro reagirao na njezine kreme, odlučila se na sljedeći korak – upisala je školu za aromaterapiju. Posao koji je krenuo iz kuhinje postajao je sve ozbiljniji i trebala joj je pomoć.

Njezina kćer Ivana studirala je novinarstvo te je stečenim znanjem pomagala mami promovirati proizvode na društvenim mrežama. Ivana se nakon završenog fakulteta nije uspjela zaposliti zbog čega je počela razmišljati o preseljenju u Njemačku. Cijela priča je doživjela kulminaciju kada je Ivana zatrudnjela sa svojom dugogodišnjom simpatijom Josipom – Hrvatom koji živi u Njemačkoj. Vesni je Ivanin odlazak bio težak, ali bila je svjesna toga da svatko mora pronaći svoj put. Kad je Ivana rodila kćer, ona i Vesna počele su tražiti omekšivač idealan za nju. Istraživale su tržište i primijetile da takvih proizvoda ima jako malo, pa je Vesna odlučila napraviti prirodna sredstva za pranje rublja koja će biti pogodna i za njezinu unuku. Bilo mi je važno da nađem dobar proizvod za dijete, rekla je Ivana.

Vesna je krenula s istraživanjem raznih mješavina, što ističe ona - nije bilo nimalo lako, jer, kaže, nije farmaceut. No, iz brojnih pokušaja nastao je proizvod baš onakav kakav je željela: Htjela sam da bude bijelo, čisto i kad sam uspjela da se sve poklopi i da bude bijeli omekšivač i deterdžent nitko nije bio sretniji od mene, rekla je Vesna.

Vesna je svoju ljubav prema prirodi, biljkama i aromaterapiji pretočila je u konkretne proizvode (Foto: Nova TV)

Melli Aromatica omekšivač i deterdžent su svojom recepturom nježni prema odjeći, ali i prema okolišu. Ne sadrže parabene, sulfate ni bojila. Temeljeni su na biorazgradivoj recepturi, bez mikroplastike koja predstavlja veliku opasnost za naša mora i oceane. Njegova je baza prirodni sapun od kokosa i masline. Kremaste je teksture zbog čega ne zahtjeva velike količine prilikom pranja. Pogodan je za ručno i strojno pranje rublja te nosi i oznaku vegan.

Isprobavši mamine proizvode na svom djetetu Ivana ga je prijavila u ''Startaj Hrvatsku''. Potencijal ovog proizvoda je prepoznat te su Vesna i Ivana pozvane na audiciju. U trenutku audicije uopće nismo imale proizvodni pogon, kazala je Vesna. Njihov proizvod izabran je kao jedan među osam koji se nalaze na plavim policama SPAR-a od kojih će jedan biti HIT proizvod godine.

Zajedno ćemo raditi, u tome niste sami. Ali nedostaje još jedna osoba. Mislim da je vrijeme da zovete svoju kćer i kažete joj da se vrati u Hrvatsku, rekao je Vesni Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska nakon što joj je priopćio da će njihov proizvod biti među osam u utrci za HIT proizvod godine. Nakon toga trebalo je prikupiti certifikate, dozvole, isprave, dovršiti pogon. Posla je bilo puno. Prvo sam mislila kako smo sve super napravili, ali bilo je milijun stvari za popraviti, rekla je Vesna.

Vesna Sirovina i Ivana Črčić Vesna Sirovina i Ivana Črčić (Foto: DNEVNIK.hr)

Novosti su prouzrokovale neke tektonske promjene. Ivana je dala otkaz na poslu na kojem je radila u Njemačkoj te je s obitelji došla u Samobor pomoći svojoj majci. Kad su došli njih troje u Samobor, nitko sretniji od mene nije bio, rekla je Vesna. Ivani je drago što se vratila kući kako bi pomogla majci te sada živi na dvije adrese. Povremeno dolazi u Hrvatsku kako bi pomogla Vesni, a ako potpišu ugovor sa SPAR Hrvatska, onda će se trajno vratiti u domovinu.

Kad su došle u SPAR-ovo centralno skladište, iza Ivane i Vesne bile su besane noći i naporni dani, ali napokon su čule koliko će proizvoda od njih naručiti SPAR koji potiče održivi razvoj: SPAR će od vas naručiti 4.000 komada prirodnog deterdženta za rublje i 2.000 komada prirodnog omekšivača, rekla je Žana Lovrić, direktorica nabave SPAR Hrvatske. Vesna se sada nada da će Ivana sada ostati u Hrvatskoj. Iza nas je put koji smo samo mogle sanjati, rekla je Ivana nakon što su svoj proizvod stavile na police SPAR-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti