Ruski spasilački brod stigao na Međunarodnu svemirsku postaju

Sojuz MS-23 poletio je u petak ujutro iz Kazahstana bez posade i na svemirsku stanicu pristao je nakon dva dana. Riječ je o zamjenskoj svemirskoj letjelici koja će trojicu članova posade Međunarodne svemirske postaje u rujnu vratiti na Zemlju.

Hina | 26.02.2023. / 08:05

Ruski Sojuz na ISS-u, arhiva (Foto: NASA)

Ruski svemirski brod Sojuz pristao je u noći na nedjelju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kako bi se njime u rujnu vratila na Zemlju dvojica ruskih kozmonauta i američki astronaut jer je brod kojim su došli u kvaru.

Spasilački brod MS-23 poletio je u petak ujutro iz Kazahstana bez posade i na svemirsku stanicu pristao je nakon dva dana, objavila je NASA u izravnom prijenosu.

Amerikanac Frank Rubio te Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Peteljin poletjeli su krajem rujna 2022. u Sojuzu MS-22. No u prosincu je na brodu otkrivena pukotina kroz koju je istjecala rashladna tekućina dok je bio usidren na ISS-u, a za koju Moskva tvrdi da je nastala zbog udarca mikrometeoroida.

Ruska svemirska agencija zato je odlučila da će se njime koristiti samo u slučaju krajnje nužde te je poslala zamjenski brod MS-23.

Misija tročlane posade bila je produljena do rujna te će se ovim zamjenskim brodom vratiti nakon otprilike godinu dana provedenih u svemiru.

Oštećeni MS-22 treba se odvojiti od ISS-a i vratiti na Zemlju prazan, najranije krajem idućeg mjeseca.

Uz trojicu članova posade koji su došli Sojuzom, ISS u ovom času ima još četiri putnika koji su stigli brodom Spacea X i članove misije nazvane Crew-5. Njima se idućeg tjedna treba pridružiti Crew-6, u čijem su sastavu dva Amerikanca, Emiraćanin i Rus, a njihovo je polijetanje predviđeno u noći na ponedjeljak s Floride u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko dana nakon dolaska nove misije Crew-5 će se vratiti na Zemlju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti