Zanimljiv prijedlog znanstvenika: Problem zabrinutosti oko dosega može se riješiti promjenom načina razmišljanja

Naravno da se ova praksa ne može primijeniti u svim situacijama, no prijedlog je svakako zanimljiv.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2024. / 15:15

Punionica električnih automobila (Foto: Afp)

Osim cijene, jedna od najvećih prepreka većem prihvaćanju električnih automobila jest kapacitet baterije i nedovoljno dobra infrastruktura za punjenje, zbog čega mnogi vlasnici takvih vozila imaju tzv. “anksioznost dosega”. Naime, u strahu su kako baterija njihova vozila neće izdržati do sljedeće punionice pa konstantno gledaju na kontrolnu ploču kako bi pratili stanje baterije te prilagođavaju svoju vožnju, odnosno brzinu, kao i grijanje i hlađenje unutar vozila, kako bi baterija mogla što više izdržati.

Električna vozila, ilustracija EU kaska s instalacijom punionica za električne automobile

No ovaj problem bi se kod mnogih vlasnika električnih automobila mogao riješiti ili barem ublažiti jednostavnom - promjenom razmišljanja. Tako barem tvrde znanstvenici s Chalmers University of Technologyja, koji su radili istraživanje vezano uz zabrinutost oko dosega vozila s električnim motorima. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Energy napravljena je na temelju razgovora s iskusnim, ali i novim vlasnicima električnih vozila koji su sa znanstvenicima podijelili svoja dosadašnja iskustva s korištenjem i punjenjem automobila s električnim motorima.

Prema toj studiji, zabrinutost oko dosega samo je rezultat načina razmišljanja vozača koji su zapeli u starom načinu razmišljanja na koji smo navikli vozeći benzince i dizelaše. Naime, vozači automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem prate stanje goriva u tanku i kada se približi rezervi ili se upali lampica, onda krenu na benzinsku postaju.

Novi način razmišljanja koji bi trebao pomoći vlasnicima električnih vozila jest da stvore rutinu sličnu kakvu imaju s mobilnim telefonima. Naime, prva stvar koju mnogi vlasnici smartphonea naprave kada dođu kući jest spoje ih na punjač, iako možda baterija nije pri kraju. Tako bi trebali razmišljati i vlasnici e-vozila. Bez obzira na stanje baterije, kada dođu kući ili na posao, trebali bi spojiti vozilo na struju i napuniti bateriju. To bi trebali uvesti kao svakodnevnu rutinu, objasnila je Frances Sprei, znanstvenica koja je sudjelovala u istraživanju: Veliki se naglasak stavlja na vrijeme potrebno za punjenje električnih vozila, ali ako ih punite preko noći, gubite samo vrijeme da ga povežete s punjačem.

Baterija električnog automobila, ilustracija Je li ovo budućnost? Razvili bateriju koja se puni brzo i može izdržati više od 6000 ciklusa

Takav način razmišljanja i punjenje kao svakodnevna rutina ipak neće riješiti jedan, mnogima važan problem, a to su duga putovanja. Za njih je, naravno, i dalje potrebno planiranje. Također, osim promjene razmišljanja potrebno je poboljšati i infrastrukturu kako bi vlasnici e-vozila imali što više dostupnih punjača u mjestima ili u blizini mjesta gdje žive i rade.

Izvor: Independent.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti