Zanimljivo otkriće: Ljudski urin sadrži jednu od ključnih komponenti za gradnju betona na Mjesecu

Kolonizacija Mjeseca jedan je od prioritetnih ciljeva najvećih svemirskih agencija - američke NASA-e, europske ESA-e i kineskog CNSA-a. No jedan je od glavnih problema je kako izgraditi bazu na površini Mjeseca, a u ESA-i su, čini se, na tragu rješenja tog problema.

Branimir Vorša | 30.03.2020. / 10:17

Baza na Mjesecu (Foto: ESA) (Foto: ESA)

Da bi bilo tko izgradio stalnu bazu na Mjesecu, morat će pronaći način kako u gradnji iskoristiti lokalne resurse tamo jer je to u konačnici znatno manje komplicirano od slanja potrebnog materijala sa Zemlje.

Znanstvenici ESA-e u novoj studiji otkrili su da sami astronauti (zapravo čovjek kao vrsta), u sebi imaju jednu neočekivanu, ali možda i ključnu komponentu za proizvodnju Mjesečeva betona.

Naime, otkrili su da je urea, koja je dio urina, mogući ključ u proizvodnji betona na Mjesecu jer je u laboratoriju mješavina Mjesečeva materijala i uree dala obećavajuće rezultate.

ESA-ini znanstvenici pomoću uree i drugih plastifikatora uspjeli su od Mjesečeve prašine napraviti čvrst materijal sličan Mjesečevu regolitu. Pomoću 3D printera uspjeli su proizvesti cilindre od blata, naslagane jedne na druge.

Njihovi uzorci pokazali su da imaju dobru nosivost te da zadržavaju stabilnost i kad su zagrijani na 80 Celzijevih stupnjeva. Pokazali su i odličnu otpornost na učinak smrzavanja, a znanstvenici su da bi to otkrili, u osam ciklusa zamrznuli pa odmrznuli uzorke tog Mjesečeva betona.

Sad još samo trebaju sve to preseliti na Mjesec i gradnja može početi.

Izvor: Techeblog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti