Zanimljivo razmišljanje: "AI je još uvijek samo alat, ali već mijenja stvari"

Za razliku od parnog stroja ili elektrifikacije, AI neće trebati 50 ili 100 godina da stvori održivu ekonomsku korist.

Martina Čizmić | 01.10.2024. / 15:11

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija već sad mijenja svijet i društvo, a čini se kako je to samo početak. Govoreći na otvaranju GSMA-ovog događanja M360 koje se događa u Seoulu, Južnoj Koreji, predsjednik Samsung Networksa, Kim Woojune, osvrnuo se na utjecaj koji umjetna inteligencija ima već danas, ali i dao svoje viđenje njenog utjecaja na naše živote u budućnosti.

Sugerirao je da današnja infrastruktura nije prikladna za svijet koji se brzo mijenja. Smatra kako mreže moraju biti fleksibilnije, prilagođene umjetnoj inteligenciji i raditi na uobičajenom hardveru i softveru.

Huawei ByteDance planira razvoj novog AI modela s Huaweijevim čipovima

Umjetna inteligencija je nešto sasvim novo. Naša se industrija mora promijeniti rekao je. Kao glavni razlog za promjenu naveo je činjenicu da su današnje mreže sastavljene od različitog hardvera, imaju različite načine upravljanja i planirali su ih različiti ljudi.

Upozorio je da će umjetnoj inteligenciji kao tehnologiji trebati vremena da ostvari značajan utjecaj na produktivnost. Jer, smatra Kim, poput drugih disruptivnih tehnologija kao što je bio parni stroj ili električna energija, i umjetna inteligencija zahtjeva temeljne promjene u infrastrukturi, procesima i organizacijama.

Parnom stroju, električnoj energiji i računalstvu trebalo je 50 do 100 godina da stvore održive ekonomske koristi, izjavio je Kim. Ali da bi se to dogodilo, društvo, kultura i ljudi morali su se promijeniti.

Kao dobar primjer primjene umjetne inteligencije naveo je korištenje u pozivnim centrima i za analitiku velikih količina podataka. No, napomenuo je kako se umjetna inteligencija još uvijek koristi samo kao alat.

Jednostavno uvođenje umjetne inteligencije u mrežu neće promijeniti ovu situaciju jer su današnje mreže nefleksibilne, jednonamjenske i teško ih je promijeniti, istaknuo je Kim.

AI u domu, ilustracija Europljani zapravo ne razumiju AI, ali bi rado da im pomogne u kućanskim poslovima

Stvaranje telekomunikacijske infrastrukture zasnovane na umjetnoj inteligenciji zahtijeva jedinstvenu strukturu, softverski temeljenu, višenamjensku i distribuiranu rubnu platformu, zaključio je i dodao kako se industrija mora ponovno pokrenuti i ujediniti. 

Izvor: M360

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti