Zaštita pri padu: Zračni jastuk za pametne telefone

Njemački student patentirao je zaštitnu masku za pametne telefone koja sadrži senzore i opruge koje se aktiviraju pri padu i tako čuvaju mobitele od oštećenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2018. / 13:34

Zaštitna maska (Foto: Preview online) (Foto: Preview online)

Na tržištu postoje brojne zaštitne maske za pametne telefone koje bi trebale zaštititi mobilne uređaje, no u slučaju pada, bez obzira na futrolu, lako može doći do oštećenja kućišta i ekrana. Ovaj problem pokušava riješiti 25-godišnji njemački student Philip Frenzel, koji je razvio zaštitu za pametni telefon i nazvao ju "mobilnim zračnim jastukom", iako se u biti ne radi o zračnom jastuku, već o sustavu opruga koje bi trebale zaštititi uređaj pri padovima.

Na dizajnu ove maske radio je četiri godine, a zahvaljujući sustavu senzora, ona može prepoznati kada vam telefon ispadne iz ruke i aktivirati te opruge koje će "iskočiti" iz futrole i spriječiti da se telefon razbije ili ošteti – iako treba napomenuti kako u nekim situacijama poput pada na neravne površine, ovakav način zaštite nije savršen.

Frenzel je za svoj rad ove godine već dobio veliko priznanje – glavnu nagradu njemačkog udruženja inženjera Society for Mechatronics. Predsjednik tog udruženja Rolf Biesenbach takav način zaštite pametnih telefona nazvao je impresivnim te je komentirao kako Frenzelov rad pokazuje "sustavan pristup problemu i razvoj tehnološki izvedivog rješenja" s kojim bi ovaj mladić mogao riješiti problem za stotine milijuna korisnika pametnih telefona.

On je već patentirao svoj uređaj te je sada na redu sljedeći i logični korak – njegovo plasiranje na tržište i unovčivanje. Mladi inženjer odlučio je svoj proizvod ponuditi preko kampanje na Kickstarteru, koja bi trebala krenuti već sljedećeg mjeseca, i bit će zanimljivo vidjeti kolika će biti njegova cijena, odnosno kolika će biti potražnja.

Na stranici Alphr kažu kako je riječ o zaštiti za Appleove telefone, a možemo pretpostaviti kako će se u ponudi pronaći i zaštitne maske za ostale najpopularnije top-modele pametnih telefona - jedna je od ideja i ugradnja ovog sustava zaštite direktno u telefone, pa u budućnosti možda uopće nećemo trebati koristiti zaštitne maske. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti