Zaštita za Androide i iPhone: Microsoft Defender stiže i na mobilne platforme

Iako telefoni imaju manje problema od malwarea u odnosu na računala, ni oni nisu u potpunosti sigurni pa dodatna zaštita uvijek dobro dođe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2020. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je uložio veliki novac kako bi postao ozbiljan konkurent Appleu i Googleu na mobilnom tržištu – potrošili su milijarde na kupovinu Nokije i razvijali su vlastiti mobilni operativni sustav. Kada se pokazalo da uloženi novac i trud ne daju zadovoljavajuće rezultate, u kompaniji su se odlučili na promjenu strategije te su odustali od vlastitog hardvera i operativnog sustava.

Slika nije dostupna Microsoft pokazao Zagrebu kako može postati "pametni grad"

Umjesto toga, odlučili su korisnicima postojećih uređaja i OS-a pružiti što bolje iskustvo korištenja Microsoftovih proizvoda, odnosno resurse su preusmjerili u razvoj što kvalitetnijeg mobilnog Officea, što se pokazalo kao pun pogodak. Nakon što su svoje najpopularnije aplikacije poput Worda, PowerPointa i Excela usavršili za Androide i Appleove mobilne uređaje, sada je došao red na još jednu aplikaciju koju koristimo na računalima, a koja će uskoro dobiti svoju mobilnu verziju.

Microsoft Defender mnogima je prva linija obrana računala od brojnih opasnosti s mreže, a uskoro će taj softver štititi i mobilne uređaje koje pokreće Android te uređaje s iOS-om. Iako su Googleova i Appleova trgovina mobilnih aplikacija prilično sigurne i kompanije se trude spriječiti da se na njima pojave sumnjive i maliciozne aplikacije, jasno je kako stopostotna sigurnost ne postoji.

Za Google Play i App Store Rob Lefferts iz Microsofta kaže da su prilično sigurne, no to ipak nema isto značenje kao da su potpuno sigurne, uz napomenu da su i mobiteli ranjivi na malware. Također, na Androide se mogu instalirati i aplikacije koje nisu na Google Playu, što naravno nosi puno veće rizike i opasnosti, zbog čega je preporučljivo da telefoni imaju instaliranu zaštitu. Mobilna verzija Defendera trebala bi se razlikovati od verzije za računala jer, napominju na The Vergeu, Appleov iOS ne dopušta aplikacijama skeniranje malwarea na iPhoneu i iPadu tako da ćemo sve konkretne podatke saznati nakon službenog predstavljanja.

Brad Smith, Microsoft Microsoft obećao da će do 2030. postati "ugljično negativan"

No čak i ako su telefoni sigurni od malwarea, problem mogu biti sami korisnici i njihova internetska aktivnost. Npr. ako nasjednu na neki phishing mail, otvore lažnu internetsku stranicu i prevarantima i kriminalcima predaju svoje osobne podatke. Taj je scenarij posebno opasan kada su u pitanju kompanije i zaštita podataka tvrtki.

Upravo zato tu je mobilni Defender koji bi, osim zaštite od malwarea, trebao spriječiti korisnike da postanu žrtve phishing mailova i prevaranata. Službene informacije o Microsoft Defenderu za mobilne uređaje trebali bi saznati uskoro te će biti zanimljivo vidjeti hoće li biti namijenjen svim korisnicima ili samo poslovnim, kako nagađaju neki mediji.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti