Zastrašujući prikaz zagrijavanja Zemlje: Sve zemlje na svijetu ušle su u crveno!

Porast temperature od samo dva stupnja Celzijeva utječe na klimu i klimatske promjene. Neke zemlje su tu točku već dosegle. Hrvatska se, za sad, zaustavila na 1,4 stupnja.

Martina Čizmić | 03.09.2018. / 18:45

Visoke temperature (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Znanstvenici već godinama upozoravaju kako se Zemlja zagrijava te kako će sve viša temperatura utjecati na klimatske promjene i naše živote. No, koliko god oni puta ponovili neke znanstvene činjenice, toliko puta netko odmahne rukom i kaže kako su ljeta uvijek bila vruća, a zime hladne.

Istina, jesu, ali podaci pokazuju kako je u proteklih 150 godina temperatura diljem svijeta narasla za barem pola, a u prosjeku za jedan Celzijev stupanj.

Antti Lipponen, istraživač iz finskog Meteorološkog instituta prikupio je mjerenja o prosječnim temperaturama diljem svijeta i napravio vizualizaciju koja je s jedne strane zanimljiva za pogledati, ali i pokazuje zastrašujuće podatke. Zemlja postaje sve toplija!

Lipponen je u svojoj vizualizaciji obuhvatio podatke iz 191 zemlje svijeta (da, ima i Hrvatska) i pokazao koliko se temperatura u toj zemlji promijenila u odnosu na prosječnu temperaturu koju je NASA zabilježila između 1951. i 1980. godine.

Na početku vizualizacije gotovo sve zemlje predstavljene su plavim krugovima (temperaturama nižima od prosjeka). No, kako vrijeme prolazi, ti krugovi postaju sve crveniji i veći. Najveća promjena vidljiva je u ovom stoljeću kada su svi krugovi na ekranu crveni i rastu.

Lipponen upozorava kako je porast temperature od dva stupnja Celzijeva dovoljan da utječe na klimu i klimatske promjene. Neke zemlje su tu temperaturu već dosegle. Hrvatska se, za sad, zaustavila na 1,4 stupnja.

Bez obzira na to kako vizualizirate, promjene izgledaju zastrašujuće!, upozorio je Lipponen na svom Twitteru predstavljajući video.

Temperature Anomalies by Country 1880-2017

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti