"Zastrašujući robotski pas" dobio novi posao - pomaže doktorima u borbi protiv koronavirusa

Dio komunikacije sa zaraženima, umjesto medicinskog osoblja, obavljat će robot Boston Dynamicsa Spot

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2020. / 10:22

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) (Foto: Boston Dynamics)

“Zastrašujući robotski pas”, kako su mnogi prozvali robota Spota koji su razvili inženjeri Boston Dynamicsa, dobio je novu ulogu zahvaljujući kojoj bi mogao spašavati i ljudske živote. Od kada je predstavljen, nije bilo poznato kako bi se njegove sposobnosti mogle maksimalno iskoristiti, a dosad je interes za njim pokazala policija u SAD-u te je Spot čak sudjelovao i u nekim intervencijama bombaškog odreda.

Slika nije dostupna "Strašni" robot u akciji: Postao je – vozač rikše

No čini se da bi puno korisniji mogao biti u bolnicama, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa jer u nekim situacijama može zamijeniti doktore i zdravstveno osoblje. Spot se tako počeo koristiti u jednoj bolnici u Bostonu kao platforma za telemedicinu i komunikaciju sa zaraženim osobama. Umjesto da se zdravstveno osoblje izlaže zaraženim osobama, s njima u kontakt stupa Spot opremljen iPadom i uređajem za komunikaciju putem kojih doktori mogu razgovarati s pacijentima. Također, osim što se tako ne izlažu zarazi, štedi se i zaštitna oprema poput maski i rukavica, kojih nema dovoljno u brojnim američkim bolnicama.

Za svaku smjenu koju uspješno odradi robot Spot smanjena je interakcija zdravstvenih djelatnika sa zarazom i to je najveći doprinos robota u bolnici u Bostonu, komentirali su iz Boston Dynamicsa korištenje njihova robota u borbi protiv korone. Planovi BD-a puno su veći od same komunikacije s pacijentima te u toj kompaniji razmišljaju o načinima na koji bi se Spot mogao iskoristiti za praćenje zdravstvenog stanja, mjerenja temperature i zasićenosti krvi kisikom pacijenata. Također, još jedna potencijala mogućnost Spota jest čišćenje i dezinfekcija bolnica i javnih prostora dodavanjem dodatne opreme na njegova leđa.

Atlas Vještine poput gimnastičara: Nevjerojatno je što sve može napraviti robot Atlas

Kako bi se što prije pronašle nove mogućnosti za "Dr. Spota", BD je pozvao sve robotske i druge kompnije na razvoj dodatnih alata za njihova robota koji bi mogli pomoći zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv virusa i smanjiti njihovu izloženost zarazi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti