Zatvori će postati pametni, a zatvorenike će čuvati – roboti

U čuvanju i praćenju zatvorenika u zatvorima u Hong Kongu veliku ulogu trebala bi imati tehnologija – nadzorne kamere, pametne narukvice i roboti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2019. / 08:15

Zatvor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Posljednjih godina svijet oko nas postaje "pametan" – od telefona, satova, mašina za pranje robe i frižidera pa do pametnih gradova. O takvoj tehnologiji koja olakšava živote i pomaže nam u svakodnevici razmišljaju i u institucijama koje vode zatvore u Hong Kongu. Trenutačno je na čuvarima veliki pritisak, oni konstantno moraju kružiti hodnicima zatvora, često ne znaju gdje se koji zatvorenik nalazi te ih moraju ručno prebrojavati, a problem je i što čuvari ne znaju svim zatvorenicima identitet.

Bespilotna letjelica Prijeti kazna zatvora od godine dana: Ako piješ, ne upravljaj dronom!

Te probleme trebala bi, dakle, riješiti tehnologija zahvaljujući kojoj bi zatvori u Hong Kongu trebali postati sigurniji, a čuvari u njima rasterećeniji. Tri su glavna načina na koji se to želi postići.

Prvi su robotski čuvari koji se već testiraju u nekim zatvorima, a trebali bi riješiti problem nedostatka ljudstva. Opremljeni s kamerom i mikrofonima, putem njih bi zatvorenici mogli komunicirati sa zatvorskim osobljem, a i patrole hodnicima bile bi češće jer su oni brži od ljudi. Upravo u razdoblju između patrola čuvara zabilježeni su slučajevi samoubojstava zatvorenika (vješanjem), zbog čega je bitno da su te patrole što češće.

Ostala dva tehnološka rješenja s čijim bi testiranjem trebalo početi uskoro odnose se na kamere s prepoznavanjem lica i pametne narukvice. Zahvaljujući njima, zatvorenici bi se konstantno mogli pratiti tako da bi zatvorsko osoblje uvijek znalo gdje se koji zatvorenik nalazi. Također, s pametnim narukvicama potvrđivao bi se identitet pa će čuvari uvijek znati kako se koji zatvorenik zove, a neće ih ni morati ručno brojati.

Zatvor (Foto: Thinkstock) Haker koji je gamerima "ukrao Božić" osuđen na zatvorsku kaznu

Uprava zatvorskih sustava namjerava koristiti i naprednu analitiku koja bi, zajedno sa sustavom videonadzora mogla predvidjeti sumnjivo ponašanje i tako zaustaviti potencijalne probleme prije nego se pojave.

Osim za povećanu sigurnost i praćenje, u Hong Kongu razmišljaju i o korištenju tehnologije za zabavu i učenje zatvorenika. S obzirom na to da su u zatvoru odvojeni od vanjskog svijeta, nisu ni u toku s tehnologijom pa bi im tableti mogli pomoći u pripremi za izlazak u vanjski svijet i za bolju prilagodbu uvjetima na slobodi.

Izvor: SCMP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti