Zaustavljeni na prvom koraku: Britanski regulator blokirao Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda

Unatoč ovoj odluci u Microsoftu i dalje planiraju realizirati preuzimanje Activisiona.

Martina Čizmić | 27.04.2023. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Baš kad su mislili da je realizacija kupovine Activision Blizzarda već gotova stvar, iz Velike Britanije je u Microsoft stigla neočekivana vijest. Posao vrijedan 68,7 milijardi dolara blokirala je britanska Uprava za tržišno natjecanje.

U objašnjenju koje je regulator objavio stoji kako postoji zabrinutost da će preuzimanje Activision Blizzarda, tvrtke koja je izdala hitove kao što su Call of Duty i Candy Crush, doći do smanjenja inovacija i manjeg izbora za igrače na području igranja u oblaku.

Slika nije dostupna Britanski regulator korak bliže odobravanju Microsoftove akvizicije popularnog izdavača videoigara

Microsoft već ima moćnu poziciju i prednost u odnosu na druge konkurente u igricama u oblaku, a ovaj bi ugovor ojačao tu prednost dajući mu mogućnost potkopavanja novih i inovativnih konkurenata. Igre u oblaku trebaju slobodno, konkurentno tržište za poticanje inovacija i izbora. To se najbolje postiže dopuštanjem trenutnoj konkurentskoj dinamici u igranju u oblaku da nastavi raditi svoj posao, pojasnio je razloge za takvu odluku predsjednik neovisnog panela stručnjaka koji su provodili istragu za CMA, Martin Coleman.

CMA-ovo izvješće u suprotnosti je s ambicijama Velike Brtianije da postane atraktivna zemlja za tehnološke tvrtke, poručili su iz Activisiona, dok su iz Microsofta poručili kako će se žaliti na tu odluku.

Zaključci su loši za građane Velike Britanije. Ponovno ćemo procijeniti svoje planove rasta za to područje. Globalni inovatori, veliki i mali, mogu vidjeti da je Velika Britanija zatvorena za poslovanje, dodali su iz Microsofta.

Slika nije dostupna Iz Microsofta se oglasili kako će njihovo preuzimanje Activision Blizzarda utjecati na gamere

Unatoč ovoj odluci u Microsoftu i dalje planiraju realizirati preuzimanje Activisiona. Već su potpisali cijeli niz ugovora koji će omogućiti da igre Activision Blizzarda budu dostupne i na drugim platformama.

Posebno smo razočarani što se nakon dugog razmatranja, ova odluka čini kao rezultat pogrešnog razumijevanja tržišta i načina na koji tehnologija oblaka zapravo funkcionira, poručili su iz Microsofta.

Podsjetimo, da bi se ugovor između Microsofta i Activisiona reazlizirao, mora dobiti zeleno svjetlo regulatornih tijela u SAD-u, EU i Velikoj Britaniji. Do sad je samo regulator u Velikoj Britaniji donio odluku, a ona bi mogla utjecati i na odluke ostalih regulatora.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti