Britanski regulator korak bliže odobravanju Microsoftove akvizicije popularnog izdavača videoigara

Ova objava ne znači da je Microsoftovo preuzimanje Activisiona dobilo zeleno svjetlo.

Martina Čizmić | 26.03.2023. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanski regulator koji istražuje hoće li Microsoft preuzimanjem Activision Blizzarda ostvariti neopravdanu prednost na tržištu, donio je ključnu odluku koja bi mogla omogućiti ostvarivanje ovog dogovora.

Naime, kako su objavili iz Uprave za tržišno natjecanje, novi dokazi ukazuju na to da preuzimanje Activision Blizzarda neće ostvariti nepoštenu prednost na tržištu igraćih konzola. Istaknuli su kako za Microsoft ne bi imalo financijskog smisla da popularnu videoigru "Call of Duty" učini ekskluzivno dostupnom samo za svoju konzolu Xbox. Mišljenja su kako bi bilo isplativije da igra bude dostupna i za druge konzole, prije svega PlayStation.

Slika nije dostupna Potpisan ugovor Microsofta i Nintenda: Jedna od najpopularnijih igara na svijetu trebali bi stići na Switch

Podsjetimo, Microsoft je već ranije objavio kako ne planira onemogućiti drugim proizvođačima igraćih konzola dostup do popularnih Activisionovih franšiza. To su potvrdili i ugovorom o licenci sa Sonyjem.

No, ova objava ne znači da je Microsoftovo preuzimanje Activisiona dobilo zeleno svjetlo.

Današnja objava ne utječe na naš privremeni stav da ovaj dogovor izaziva zabrinutost na tržištu igara u oblaku, upozorili su iz britanskog regulatora te dodali kako će istragu dovršiti do 26. travnja, kada bi trebala biti poznata i njihova odluka.

Slika nije dostupna Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda u sve većim problemima: Nakon regulatornog tijela tužbu podnijeli i gejmeri

Treba istaknuti i da Europska unija također s posebnom pozornošću prati ovu akviziciju. Europska komisija već je u dva navrata pomicala rok za donošenje odluke o ovoj akviziciji, uz objašnjenje da je potrebno više vremena za prikupljanje informacija o eventualnom utjecaju akvizicije na ostale igrače na tržištu. Prema posljednjim informacijama, EK bi trebala odluku o ovoj akviziciji donijeti 22. svibnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti