Zavirili smo: Zagreb uskoro dobiva pravo naselje za mlade poduzetnike

Na zagrebačkom Velesajmu uskoro se otvara moderni tehnološki park. Namijenjen je startup tvrtkama i prostire se na više od 7 tisuća četvornih metara.

Sanja Vištica/D.I. | 01.04.2017. / 21:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Investicija je to vrijedna 30 milijuna kuna, od čega je polovica europskog novca. Radovi idu punom parom, a u ono što su napravili prva je zavirila kamera Nove TV. Završetak radova očekuje se u petak, do tada će stići i sav namještaj, a poduzetnici će se useliti tijekom svibnja.

Reporterka Nove TV Sanja Vištica u Dnevniku se uživo javila iz budućeg Tehnološkog parka. S njom je razgovarao mladi poduzetnik Joško Aničić.

Koliko će vam ovaj tehnološki park pomoći u poslovanju?

Grad Zagreb i Tehnološki park Zagreb uvelike će mi pomoći u subvenciji poslovnog prostora jer ovakav prostor bi bilo jako teško dobiti po tržišnim cijenama. Sama činjenica da će ovdje biti mnogo mladih poduzetnika će omogućiti razvoj novih ideja i suradnji te poslovnih uspjeha.

Je li teško pokrenuti posao u Hrvatskoj?

Nije teško otvoriti tvrtku, ali je teško zadržati poslovanje. Kod svih većih razvojnih projekata put do komercijalizacije traje dvije ili više godina. Bilo bi dobro da država tvrtke može potpomoći na tom putu s određenim poreznim olakšicama. Ako bi se htjeli poticati investitori, bilo bi dobro preuzeti inozemne modele u kojima se investitorima za njihove investicije odbija porez ili im se daju određeni poticaji.

Znači li to da nećete napustiti Hrvatsku?

Ne, to nije u planu. Širimo se na strano tržište i uspješno poslujemo u Hrvatskoj. Uzevši u obzir ovaj prostor, poslovanje ćemo zadržati ovdje.

Prema podacima zagrebačkog inkubatora poduzetništva domaći startupovi prošle godine privukli više od 111 milijuna kuna investicija. Stvari idu na bolje, ali država još mora dosta poraditi na zastrašujućoj regulativi i pravosudnom sustavu koji koče i usporavaju razvoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti