Zbog kritiziranja poslodavca na Facebooku prijeti mu 5 godina zatvora

Zbog kritiziranja na Facebooku firme iz Abu Dhabija u kojoj je radio, 30-godišnji Amerikanac je uhićen i prijeti mu pet godina zatvora

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2015. / 09:05

Zbog kritiziranja poslodavca na Facebooku prijeti mu 5 godina zatvora

Kada je Amerikanac Ryan Pate prošlog mjeseca sletio na aerodrom u Abu Dhabiju u kojem je radio za kompaniju Global Aerospace Logistics, dobio je poziv iz policije da se mora javiti u policijsku postaju. Pate nije znao o čemu se radi te se šokirao kada je saznao da je, kritiziranjem svog poslodavca na Facebooku dok je bio u SAD-u, prekršio cyber zakon Ujedinjenih Arapskih Emirata te je završio u zatvoru. Nakon deset dana provedenih u zatvoru pušten je uz jamčevinu i sada čeka suđenje čiji je početak zakazan za 17. ožujka te bi, ako bude proglašen krivim, mogao provesti čak pet godina u zatvoru, a prijeti mu i kazna od 50 tisuća dolara. On je u GAL-u radio od 2012. godine kao mehaničar na helikopteru, no zbog bolova u leđima doktori u SAD-u preporučili su mu mirovanje, no kompanije je htjela još jedno stručno mišljenje i to od doktora iz UAE-a. U GAL-u su sumnjali kako se on više neće vratiti na posao te su mu blokirali plaću, zbog čega se on preko Facebooka obračunao s njima.

Treba napomenuti da je, osim kritiziranja svog poslodavca, Pate u svojoj objavi kritizirao i ljude u UAE-u (nazvao ih je 'prljavim Arapima'), ali na Tampa Bay Tribuneu objavili su kako je u zatvoru završio zbog kritiziranja poslodavca na internetu, dok su optužbe za kritiziranje građana UAE-a i vrijeđanje islama odbačene. U obranu Ryana Patea stao je i član Kongresa David Jolly koji je rekao kako poštuje zakone UAE-a, no napomenuo je kako je Pete sporan status na Facebooku napisao dok je bio u SAD-u, gdje je zaštićen slobodom govora. 'Uznemirujuće je da Pateu sada prijeti sudski postupak zbog nečeg što je u svojoj zemlji napravio potpuno legalno', komentirao je ovu situaciju je Jolly. Ryan se sada, naravno, kaje i ispričao se svima koje je uvrijedio te je za Tamba Bay Tribune rekao kako je samo htio upozoriti ljude na svog sadašnjeg poslodavca. Trenutno se nalazi u stanu u kojem je živio dok je radio za GAL i čeka suđenje, odnosno nada se da će optužbe protiv njega biti odbačene prije suđenja kako bi mogao dobiti putovnicu i što prije vratiti se u SAD. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti