Zbog pritiska iz EU-a Apple je primoran na potez koji nikada nije želio: Stižu velike promjene na iPhone i iPad

Nakon što je primorao Apple da pristane na korištenje priključka USB-C, koji od sljedeće godine stiže na iPhone, EU je sada Apple stisnuo i po pitanju App Storea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2022. / 09:14

Tim Cook (Foto: Afp)

Apple je dugo godina vodio vlastitu politiku oko punjača za svoje uređaje, no toj je politici uskoro kraj te će, kao i većina drugih mobilnih kompanija, i njihov iPhone uskoro umjesto Lightninga dobiti USB-C priključak. Razlog za te promjene nije u dobroj volji ekipe iz Applea, već u - prisili. Naime, EU je donio zakon o standardizaciji punjača prema kojem većina uređaja, kako bi se mogli prodavati na teritoriju EU-a, mora imati takve punjače.

iPhone "Nemamo izbora": Iz Applea potvrdili veliku promjenu na nadolazećim generacijama iPhonea

No čini se da je to tek početak prisilnih promjena koje Apple uvodi pod pritiskom Europske unije. Druga promjena koja bi trebala stupiti na snagu, a za koju se tvrtka navodno već priprema, imat će puno veće posljedice.

Naime, kako prenosi dio tehnoloških medija, Apple je počeo s pripremom terena kako bi jednom na iPhoneu i iPadu omogućio korištenje trgovina aplikacija trećih strana i preuzimanje aplikacija bez potrebe da ih se prvo postavi na App Store. Kompanija se takvoj promjeni protivi jer, s obzirom na to da danas sve aplikacije idu preko Appleove trgovine, oni za svaku transakciju uzimaju proviziju.

Tvrtke i developeri godinama se protive takvu načinu Appleova poslovanja, a neki poput Epic Gamesa čak su pokrenuli i sudske tužbe, no tek bi zakoni EU-a mogli natjerati Apple da promijeni mišljenje.

Iz Cookove tvrtke tvrde da je glavni razlog zbog kojeg sve aplikacije idu preko njihova App Storea sigurnost jer preko svoje trgovine oni provjeravaju sve aplikacije. U tome su prilično uspješni te je, u odnosu na Androide, broj malwarea za iPhone i iPad puno manji.

Slika nije dostupna Nove otrovne strelice iz Epic Gamesa prema “monopolistima”: “Apple mora biti zaustavljen”

To će se, dakle, promijeniti s Aktom o digitalnim tržištima Europske unije, koji će osim na Apple utjecati i na Google i Androide, iako njihova politika nije toliko stroga i Google već sada dopušta korištenje trgovina aplikacija trećih strana.

Akt će na snagu stupiti sredinom sljedeće godine, dok će posljedice kompanije koje ga ne budu poštovale osjetiti tek 2024. Apple, dakle, ima još vremena za implementaciju tih promjena, međutim nije jasno hoće li ih napraviti samo za područje EU-a ili će se odnositi na cjelokupno globalno tržište.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti