Zbog Trumpove odluke o blokiranju viza tehnološke kompanije na nogama

U Trumpovoj administraciji smatraju da će ovom blokadom do kraja godine "osloboditi" više od 500 tisuća radnih mjesta za američke radnike.

Martina Čizmić | 23.06.2020. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku kojom je privremeno blokirao izdavanje viza i radnih dozvola određenim stranim radnicima. Iz Bijele kuće poručili su kako tim potezom žele pomoći američkim radnicima te potaknuti oporavak gospodarstva. No s tim se ne slažu velike tehnološke kopanije, koje su se odmah digle na noge.

Naime, Trumpova predsjednička odluka blokira izdavanje viza oznaka H-1B (zaposlenici s posebnim vještinama) te L (za menadžere i specijalizirane radnike koji se sele unutar tvrtke).

Upravo su tehnološke tvrtke najčešće koristile te vize kako bi omogućile svojim zaposlenicima izvan SAD-a da dođu raditi u SAD ili kako bi privukle nove mlade talente.

Samo u 2019. godini Amazonu je odobreno oko 3000 takvih viza, a Googleu oko 2700. Iste vize koriste i Microsoft, Facebook, IBM, Apple, ali i brojne druge tehnološke tvrtke.

Blokada se, srećom, ne odnosi na one radnike koji već imaju valjanu vizu, a nalaze se u inozemstvu, pod uvjetom da imaju nekakav dokument koji objašnjava njihov povratak u SAD.

U odluci je navedena blokada i viza s oznakom H-2B, koje se najčešće izdaju sezonskim radnicima, J viza za "kulturnu razmjenu", ali i viza za bračne partnere nositelja H-1B.

U Trumpovoj administraciji smatraju da će ovom blokadom do kraja godine "osloboditi" više od 500 tisuća radnih mjesta za američke radnike.

Međutim, tehnološke tvrtke uz podršku američke trgovinske komore upozoravaju na to da bi blokada viza mogla otežati i produljiti oporavak američkog gospodarstva.

Iz Business Software Alliancea, koji okuplja brojne tehnološke tvrtke, pozvali su Trumpovu administraciju da se "suzdrži od ograničavanja zapošljavanja visokokvalificiranih stranih profesionalaca" jer bi to moglo "negativno utjecati na američko gospodarstvo" i "smanjiti broj radnih mjesta za Amerikance".

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti