Zbog Trumpovih poteza Bijela kuća mogla bi se naći na udaru hakera i kibernetičkih kriminalaca

Bijela kuća se već našla na udaru hakera koji su navodno radili za Rusiju kad su zahvaljujući phishing kampanji u State Departmentu pridobili podatke za upad na mrežu Bijele kuće.

Martina Čizmić | 24.10.2019. / 17:03

Donald Trump (Foto: AFP)

Interni memorandum o kibernetičkoj sigurnosti koji potpisuje sada već bivši pripadnik američke administracije, Dimitrios Vastakis, upozorava kako bi se zbog poteza koje povlači američki predsjednik Donald Trump, Bijela kuća ponovno mogla naći na udaru hakera.

Kako stoji u memorandumu, koji je ujedno bio i Vastakisova ostavka, u posljednje je vrijeme Bijelu kuću napustio cijeli niz visoko pozicioniranih dužnosnika koji su se brinuli za kibernetičku sigurnost i kojima je glavna zadaća bila zaštititi Bijelu kuću od ruskih hakera i drugih prijetnji.

Podsjetimo, Bijela kuća se već našla na udaru hakera koji su navodno radili za Rusiju kad su zahvaljujući phishing kampanji u State Departmentu pridobili podatke za upad na mrežu Bijele kuće. Tako su došli do osjetljivih podataka kao što je Obamin dnevni raspored.

Problem je što je većina tih visokih dužnosnika imenovana još u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, a čini se kako je Trumpovoj administraciji glavni cilj sve ih otjerati, bez obzira na posljedice.

Jedan od dužnosnika iz Bijele kuće, za Axios je rekao kako bi uskoro stanje moglo podsjećati na Divlji Zapad, jer će ostati bez cijelog odjela koji se bavio kibernetičkom sigurnosti.

S obzirom na to da se približavaju novi američki predsjednički izbori, za očekivati je da će Bijela kuća i cijeli izborni sustav u SAD-u (koji je većinom elektronički), biti na udaru hakera i kibernetičkih kriminalaca pa je zbog toga Trumpov potez još nevjerojatniji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti