Zbogom papirima! Stiže digitalna vozačka dozvola

U Južnoj Koreji korisnici posebne aplikacije za identifikaciju i verifikaciju digitalnog plaćanja moći će svoje papirnate vozačke dozvole zamijeniti digitalnima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2019. / 12:15

Digitalna vozačka dozvola (Foto: Getty images)

Bliži se dan kada više nećemo morati nositi novčanik s dokumentima, karticama i drugim papirima jer ćemo sve što nam treba imati pohranjeno u mobilnim telefonima. Već danas u Hrvatskoj gotovina i kartice gotovo da nam i nisu potrebni – osim u slučaju rijetkih trgovina, restorana i kafića koji nemaju mogućnost beskontaktnog plaćanja, na većini mjesta za plaćanje dovoljno je samo prisloniti smartphone (u kojem se, naravno nalaze podaci o kartici) i transakcija će biti izvršena.

Računalo (Foto: Getty Images) Zašto je Hrvatska sve niže na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti?

Nema potrebe nošenja ni kartica lojalnosti kupaca za većinu trgovina jer su one sada dostupne u digitalnom obliku, a postoje i posebne aplikacije u koje se mogu pohraniti sve loyalty kartice tako da 10 ili 15 kartica različitih trgovina može zamijeniti samo jedna aplikacija.

Sljedeći korak koji bismo htjeli vidjeti i koji bi nas mogao u potpunosti osloboditi novčanika i nošenja različitih kartica i papira jest digitalizacija osobnih dokumenata, koje bismo također mogli nositi u telefonima. Veliki korak u tom smjeru već je napravljen u Južnoj Koreji, u kojoj mobilni operateri u suradnji s policijom razvijaju digitalnu vozačku dozvolu. Tri mobilna operatera, (SK Telecom, KT i LG Uplus) trenutačno za autentifikaciju mobilnih plaćanja koriste aplikaciju za identifikaciju PASS, a istu aplikaciju namjeravaju koristiti i kao službeni digitalni dokument koji će zamijeniti vozačku dozvolu.

Valter Flego (Foto: Ured zastupnika) Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura

Telekomi trenutačno rade na povezivanju baze podataka PASS-a s registrom vozačkih dozvola, a unutar aplikacije korisnici će moći registrirati dozvole te će primiti QR kod ili bar-kod kojim će verificirati dokument u slučaju da ih zaustavi policija.

Digitalna vozačka dozvola trebala bi biti dostupna početkom sljedeće godine, a osim kao digitalni identifikacijski dokument za policiju, planira se koristiti i kao službeni dokument prilikom unajmljivanja automobila. Ne bismo imali ništa protiv da takav oblik digitalnog dokumenta u budućnosti bude dostupan i u Lijepoj Našoj, no pretpostavljamo da ćemo na to trebati sačekati još dosta vremena.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti