Kina se odlučila na drastičan potez: Zabranjuju mobilne telefone u školama i za to imaju dobre razloge

Nisu svi zadovoljni takvom odlukom, no odluka je donesena i kineski školarci više neće smjeti donositi telefone u školu - osim u slučaju dopuštenja roditelja i posebnog pisanog dopuštenja iz škole.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2021. / 11:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Treba li djeci zabraniti nošenje pametnih telefona u škole? Danas djeca već u osnovnoj školi (neki čak i ranije) dobivaju prve mobilne uređaje, a iako mobitel u dječjem džepu roditeljima znači sigurnost jer će ih uvijek moći kontaktirati i znati gdje se nalaze, školarci lako mogu postati zaslijepljeni sadržajem s ekrana i ovisni o uređajima u tolikoj mjeri da zapostavljaju i školske dužnosti.

Zlostavljanje na internetu Djeca sve više vremena provode na internetu, no znaju li ih roditelji zaštititi na vrijeme od nepoželjnog sadržaja?

Dok se u brojnim zemljama raspravlja o utjecaju pametnih telefona na mlade te smiju li ih nositi u škole ili ne, kineske vlasti odlučile su da telefoni nemaju što raditi u školama. Ministarstvo obrazovanja tako je zabranilo donošenje smartphonea u škole, čime žele, naglasili su, zaštititi vid mladih, spriječiti da postanu ovisni o internetu i igrama te im omogućiti da se fokusiraju na učenje. Također, vjeruju da će ta zabrana pozitivno djelovati na fizički i psihički razvoj djece.

Zabrana se odnosi i na donošenje pametnih telefona u prostore unutar kampusa i školskih igrališta, osim za one učenike koji dobiju pristanak roditelja i pisano odobrenje iz škole. Jasno, tijekom nastave u potpunosti je zabranjeno korištenje mobitela. U nekim školama i prije ove odluke bilo je zabranjeno donošenje telefona na nastavu, a nekima koji se tog pravila nisu pridržavali učitelji su uništavali telefone pred svim učenicima.

Djeci ipak neće biti potpuno onemogućena komunikacija s roditeljima jer bi se u škole trebale postaviti, vjerovali ili ne - telefonske govornice. Također, ministarstvo obrazovanja poručilo je učiteljima da školarcima više ne šalju domaće zadaće preko telefona.

Slika nije dostupna Dječja tvornica novaca: Ryan je ponovno najplaćeniji youtuber, a cifre koje zarađuje ovaj 9-godišnjak su brutalne

Naravno, nisu svi zadovoljni s tom odlukom i smatraju da se problemi današnjeg digitalnog svijeta ne mogu riješiti zabranom pristupa internetu i telefonima. Kritičari zakona smatraju kako bi, umjesto tih zabrana, roditelji i učitelji djecu trebali učiti razlikama između stvarnog i virtualnog svijeta te upozoriti na sve probleme i negativne strane korištenja mobilnih uređaja i interneta.

S ciljem zaštite djece, u Kini je prije nekoliko godina donesena zabrana prekomjernog igranja videoigara koja je za školarce ograničena na 90 minuta tijekom tjedna, odnosno tri sata tijekom vikenda. Razlozi su slični kao i za zabranu donošenja mobitela u škole - sve je veći broj djece s problemima s vidom, a naglašen je i loš učinak igranja na mentalno stanje mladih.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti