Želio ulagati u kriptovalute pa ostao bez nekoliko tisuća eura

Policija savjetuju građanima da prije svega budu sumnjičavi prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju.

Martina Čizmić | 05.01.2023. / 11:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ulaganje u kriptovalute sa sobom nosi i određene rizike na koje, oni koji se u takav pothvat žele upustiti, moraju biti spremni. No, u želji da zarade na kupovini i prodaji kriptovaluta, neoprezni građani često postaju žrtve prijevare. 

Tako je policijska postaja Ilok izvijestila o slučaju prijevare prilikom kupovine kriptovalute koji je prijavio 67-godišnjak. On je početkom prosinca 2022. godine preko društvene mreže Facebook stupio u kontakt s nepoznatom osobom i u tri navrata uplatio preko 2.000 eura radi kupovine kriptovalute, nadogradnje računa i pretvaranje kriptovalute u eure, a nakon što je zatražio isplatu uloženog novca i dobiti, počinitelj je prekinuo komunikaciju i nije isplatio novac.

Slika nije dostupna Dubrovačko-neretvanska policija upozorava na prijevare: 13 građana ulaganjem u kriptovalute ostalo bez 3,5 milijuna kuna

Upozoravamo građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac, ističu iz policije. 

Građanima savjetuju da prije svega budu sumnjičavi prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija, naglašavaju iz policije. 

Slika nije dostupna Hrvatska policija ponovno upozorava na prevara oko investicija u kriptovalute

ŠTO MOŽETE UČINITI?

Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva

Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja

Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit

Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima

Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti